OPPDATERT: Det var nærmest konkurranse i bystyret torsdag kveld om hvem som var først ute med å foreslå miljøsaker.

En av sakene som var oppe til behandling, var et forslag fra Astrid Thea Ulvestad i Venstre om at Ålesund, i likhet med en rekke andre byer og kommuner, skal forby kjøp og salg av heliumballonger.

- Spesielt på 17. mai blir det mye forsøpling, og usolgte ballonger slippes ofte til himmels. De fleste havner i sjøen og kan ende opp i magen til fisk, eller som reirmateriale for en fugl, som vi har sett på Runde, sa Ulvestad.

- Helium er heller ikke et fornybart stoff, og hvis vi fortsetter som i dag, vil vi mangle dette stoffet om 25-30 år, fortsatte hun.

Både Bergen og Oslo, og en rekke andre byer, har den siste tida innført lignende forslag.

Det blei tidlig klart at det var stor enighet om å få til noe lignende i bystyret i Ålesund. Diskusjonen gikk i stedet på ordlyd, og på hva bystyret reint faktisk har anledning til å forby.

Også Ulvestad var klar på at et forbud ikke kunne ha tilbakevirkende kraft for salgstillatelser som allerede er gitt. Altså blir det nok heliumballonger å se i gatene også denne 17. mai.

Det blei også påpeikt at et enstemmig storting har vedtatt å hastebehandle Miljøpartiet De Grønnes forslag om et nasjonalt forbud.

Til slutt blei vedtaket lydende slik:

«Ålesund kommune vurderer at det ikkeskal være adgang til å selge eller på annen måte å anskaffe ogbruke heliumballonger i kommunen. Forbudet mot salg gjelder bådefaste og ambulerende utsalgssteder.

Administrasjonen undersøker nårforbudet kan tre i kraft med hensyn til dato og eventuellesalgstillatelser som gjelder i dag. Nye salgstillatelser skal ikketildeles.

Ålesund kommune vedtar at det fra dags dato ikke skal gisnye tillatelser til å selge heliumsballonger innenfor kommunen.»