Roy Ove Austerslått leder Norges Blindeforbunds tilgjengelighetsutvalg både i Møre og Romsdal og sentralt. Han sier at saka om sittegropa på Spjelkavik ungdomsskole har skapt voldsomt engasjement i forbundet.

Noe må gjøres

Sunnmørsposten fortalte i går om Svein Vegar Langeland som ble alvorlig skadd etter at han kjørte utfor kanten på sittegropa med rullestolen sin.

– Meldinger og mailer har hagla inn, og denne saka kommer til å bli fulgt opp. Hvis det ikke skjer noe ganske raskt, vil forbundet melde inn saka for Likestillings- og diskrimineringsombudet, sier Roy Austerslått.

I går var han og resten av tilgjengelighetsutvalget i Møre og Romsdal på Vigra. Sammen med folk både fra Avinor og Securitas foretok de en befaring i de nye publikumsarealene på flyplassen.– Ideelt sett burde vi alltid ha kommet inn i planleggingsfasen for nye bygg, sier Austerslått.

Vi har mye kunnskap og erfaring om universell utforming, og jeg kan nesten garantere at vi ville ha ropt et høgt varsku hvis vi hadde sett tegninger av sittegropa på ungdomsskolen.Når det gjelder Vigra skal utvalget lage en rapport etter befaringen, men de opplever at Avinor tar universell utforming på alvor.

LEDER: Fortsatt langt igjen med tilrettelegging

Ikke tatt med på råd

Austerslått har selv hatt barn på Spjelkavik ungdomsskole, og observerte den nye sittegropa da han var på et foreldremøte. Men som leder i tilgjengelighetsutvalget har han ikke vært rådspurt.

– Lederen i Ålesund kommunale eiendom uttaler at de skal sjekke om forskriftene er fulgt, men jeg tror de skal lete lenge for å finne forskrifter som dekker akkurat dette arkitektoniske grepet. Det er klare regler for hvordan trapper skal merkes, men dette er ingen trapp. Dette er et arkitektonisk påfunn som er merket som en trapp, og trappemerkinga betyr at vi varsles om et hinder som i realiteten er noe helt annet.

Roy Austerslått sier at den nye skolen ellers fungerer fint–også for synshemmede. Og både han og ledelsen i Norges Blindeforbund er fornøyde med at skolen ser ut til å ta saka på dypeste alvor.

– Hva mener dere bør gjøres?

– I hvert fall ikke det rektor sier de vurderer å gjøre – nemlig å sette opp en lav kant rundt gropa. Det blir i så fall en snublekant som gjør gropa farlig for absolutt alle. Jeg mener rett og slett at de bør stenge av hele greia og lage til sittegrupper der alle kan inkluderes og føle seg trygge.

Mange skader

Det har skjedd mye positivt de siste årene når det gjelder universell utforming, men at folk skader seg i trapper og i andre hindringer, er fortsatt et stort samfunnsproblem.

En relativt fersk undersøkelse gjort av Ipsos MMI fra mai i fjor, viser at 731.000 nordmenn over 15 år har hatt uhell med trapper eller kanter de siste tolv månedene. Litt over halvparten av uhellene skjedde utendørs. Med bedre merking og belysning, kunne 85.000 av disse uhellene ha vært unngått, viser undersøkelsen.

– Universell utforming er dermed også god samfunnsøkonomi. Det koster atskillig mer at folk skader seg og blir liggende på sjukehus, konstaterer Roy Austerslått.