27. august var det felles foreldremøte inne på Spjelkavik ungdomsskole i Ålesund. MS-rammede Langeland, som til daglig bruker elektrisk rullestol, fikk plutselig det ene hjulet utfor trappekanten i en av de nye, nedfelte sittegropene i fellesarealet.

Hardt skadd

– Stolen veltet, Svein Vegard falt ned trappene og endte opp i bunnen før han fikk stolen som veier ca. 350 kilo delvis over seg. Resultatet av møtet med gulvet ble kraniebrudd, tre hjerneblødninger samt knust mellomøre på venstre side, forteller hans nære venn, Torbjørn Ness.

Mer å lese under bildet

VELTET NED I SITTEGROP: Rullestolbruker Svein Vegard Langeland kom fra venstre hjørne i bildet før ulykka skjedde.

Fra toppen av sittegropen er det over én meter til bunnen.

Langeland ligger fortsatt på sjukehus og legene forespeiler flere måneder med rehabilitering. Det er langt opp og fram før han kan skrives ut.

Anmelder kommunen

Ness gikk forrige tirsdag ut i Sunnmørsposten og var kritisk til manglende sikkerhet og lite handikap-vennlige løsninger. Ifølge han er det fort gjort at det kan skje nye ulykker med mindre det blir en fysisk hindring rundt «gropene».

Nå opplyser Ness at Svein Vegard Langeland (43) har anmeldt Ålesund kommune etter hendelsen.  Kommunen er anmeldt som skoleeier.

– Først og fremst er det for å kartlegge ansvar, og om bygget er satt opp etter forskrifter og regler om universell utforming, og hva det betyr, utdyper Ness til smp.no.

Han uttaler seg etter avtale med Langeland.

LEDER: Fortsatt langt igjen med tilrettelegging

Handikap-vennlig?

– Universell utforming er nedfelt i formålsparagrafen i plan- og bygningsloven. I § 1-1 heter det at prinsippet om universell utforming skal ligge til grunn for planlegging og kravene til det enkelte byggetiltak.

Poenget med såkalt universell utforming er tilrettelegging, slik at de fysiske forholdene, inkludert IKT, skal kunne benyttes av flest mulig. Det finnes i tillegg en egen lov som forbyr diskriminering av nedsatt funksjonsevne.

– Det er viktig å avklare en del spørsmål i denne saka. Hvis bygget ikke er oppført i henhold til reglene bør det få konsekvenser. Da må det tilpasninger til, slik at ikke flere ulykker skjer, sier Ness.

Han mener det er viktig prinsipielt å avklare om sittegropene er laget slik at de er handikap-vennlige eller ei.

Sjekker opp regelverk

Både rektor Arne Sunde på Spjelkavik ungdomsskole og Peer Volstad i Ålesund kommunale eiendom (ÅKE) har vært klar på at foreløpige undersøkelser tyder på at alle forskrifter er fulgt.

– Men vi sjekker opp dette nå. Gropen er merket som trapp med en kontrastlinje. I dette tilfellet har det tydeligvis ikke vært tilstrekkelig, sa Volstad forrige tirsdag.

Begge beklaget hendelsen og sa at de var opptatt av å vurdere mulige utbedringer. Ålesund-rådmann, Astrid Eidsvik, var tirsdag ikke tilgjengelig for kommentar.

Kommunalsjef Bjørn Ivar Rødal sier han er kjent med at det er sendt en anmeldelse til politiet.

– Vi tar til etterretning at det er sendt en anmeldelse. Utover det avventer vi politiets etterforskning. Så får vi eventuelt komme tilbake med mer når politiet har konkludert, sier Rødal til smp.no.

– Bygg igjen gropene

Roy Ove Austerslått leder Norges Blindeforbunds tilgjengelighetsutvalg både i Møre og Romsdal og sentralt. Han sa forrige onsdag at saka om sittegropene på Spjelkavik ungdomsskole har skapt voldsomt engasjement i forbundet. Austerslått mente overfor Sunnmørsposten at det hele var ubetenksom arkitektur, og anbefalte å bygge igjen gropene.

<strong>VELTET NED I SITTEGROP:</strong> Rullestolbruker Svein Vegard Langeland kom fra venstre hjørne i bildet før ulykka skjedde.