– Resultatet viser at det er ekstrem forekomst av penselmuggsopp i klasserommet til 7A, og markant forekomst i 7B og i biblioteket. Klasserom i brakke viser ingen forekomst, står det i rapporten til Mycoteam.

Den er basert på prøver tatt 25.september på oppdrag fra foreldregruppa ved Emblem skole.

Gjør som 23.000 andre - følg Sunnmørsposten på Facebook

Fukt, synlig saltutslag på murvegg og vannintrenging fra yttertak inn i klasserommet, blir også påpekt i rapporten.Kommuneoverlegen stengte nylig klasserommet til 7A etter et tilsyn, men flere rom viser seg å være preget av sopp i tillegg til fukt.

Strakstiltak

– Det går ikke an å undervise i disse lokalene overhode, sier Thor Hansen (Ap), som i mandagens møte i Komite for kultur og oppvekst, fremmet at det bør gjennomføres strakstiltak ved å flytte elever og lærere i egnede lokaler, mens skadene utbedres.

UT: Thor Hansen (Ap) mener alternative lokaler kan være bedehuset eller klubbhuset.

Under møtet kom ikke Hansen med avvikende forslag til rådmannens innstilling i saken.

Rådmannens innstilling var at tertialrapporten, hvor blant annet tilstanden ved Emblem skole var et punkt, ble tatt til orientering av komiteen. Og det ble den, enstemmig.

Nytt møte tirsdag

På møtet forsøkte kommunalsjef Bjørn Ivar Rødal å berolige komitemedlemmene med at det tirsdag skal være et nytt møte. Der skal det drøftes konrete strakstiltak mot den urovekkende situasjonen ved skolen.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland her

– Med bakgrunn i denne rapporten må det iverksettes strakstiltak. Vi kan ikke sitte og se på at de har et så dårlig innemiljø. Elever og lærere må ut av de helsefarlige lokalene, og inn i egnede lokaler, til skolen er utbedra. Brakker, bedehuskjelleren og klubbhuset på Emblem kan være alternative undervisningslokaler, sier Hansen til Sunnmørsposten.

Alarmerende

I mange år har foreldregruppen klaget få forholda ved skolen, men trodd at brakkene hadde dårligst innemiljø. Nå viser det seg at innemiljøet er verre inne i klasseromma, og ikke bare i det som kommuneoverlegen har stengt.

– Dette er alarmerende funn. som må tas tak i umiddelbart. Skal barna måtte utsettes for ytterligere helseproblemer og at sølvkre detter ned fra taket, Vi krever å bli hørt og at forholda blir fullført og utbedret etter forskriftene, påpeker May-Britt Nakken, Kathrine Røys og Beate Solevåg Slinning i Aksjonsgruppa.