Bjørg Solevåg fra Sula har tolv barnebarn som hun gjerne drar på tur sammen med.

– Og i dag har jeg faktisk fått tips til mange nye aktiviteter vi kan gjøre sammen når vi er ute i naturen, forteller Bjørg som hadde takket ja til invitasjonen fra Friluftsrådet for Ålesund og omland som inviterte til besteforeldrekurs på Valderøya onsdag.

Gjør som flere enn 23.000 andre - lik smp.no på Facebook

Inspirere

– Målet med kurset er at vi skal inspirere til aktiviteter som besteforeldrene og barnebarna kan gjøre sammen, forteller daglig leder May Britt Haukås i friluftsrådet.

Og mat er viktig når man er ute på tur - både for store og små.

(mer å lese under bildet)

Suppe Kursleder Christer Lundberg Nes gjør klar tomatsuppa som skal serveres direkte i brød. Foto: June R. Johansen

Utemat

– Og utemat er så mye mer enn svartsvidde pøler, sier Christer Lundberg Nes som er kursleder sammen med Stina Johansson som til vanlig er student på friluftslinja på Høgskolen i Volda men som for tida har praksis i friluftsrådet.

Og på menyen i fineværet onsdag formiddag sto tomatsuppe servert direkte i brødet, fiskepakke og stekte eplebiter med kanel og sukker.

– Mine barnebarn synes det er veldig kjekt når vi steiker sveler på bålpanna på hytta i Vaksvika, forteller Bjørg Solevåg. Jeg tipper tomatsuppa også vil falle i smak.

(mer å lese under bildet)

Stifter Inne i denne boksen ligger det trepinner som etter hvert blir til kullstifter som ungene kan tegne med. Foto: June R. Johansen

Bålbyggere

Kursdeltakerne fikk også friska opp ferdighetene som bålbyggere - noe som ikke alltid er like enkelt i fuktig sunnmørsvær. Og når bestemor og bestefar har lært seg gode teknikker med øks og kniv, kan de dele kunnskapen med den oppvoksende slekt.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

May Britt Haukås sier at besteforeldrerollen har forandret seg, og at det er litt av bakgrunnen for kurset.

– Vår generasjon opplevde kanskje ikke at besteforeldrene lekte med oss og deltok i våre aktiviteter, men vi var jo med på det de drev med. Nå har besteforeldrene fått en ny rolle, blant annet som turkamerater. Og da tror vi det er nyttig å lære seg noen triks som får ungene til å trives ekstra godt på tur.

Inne i denne boksen ligger det trepinner som etter hvert blir til kullstifter som ungene kan tegne med. Foto: June R. Johansen