Han har vært en pådriver for bygginga av Vikabakken, et helårsanlegg som kan få sin ilddåp i vinter. Hvis det kommer bra med snø vil de to minste bakkene kunne tas i bruk. Plasten i unnarennet blir ikke lagt på før til våren 2016. Da vil det bli offisiell åpning av hele anlegget.

Helland, som har hoppet på ski i en manns-alder og vært med i alle veteran-VM som er arrangert, bor sjøl i Stordal. Men han var aldri i tvil om hvor et helårsanlegg måtte komme. Allerede i 2007 var det befaring i området ved Spjelkavik ILs klubbhus og skiheis, med tanke på å anlegge hoppbakker i ulike størrelser, helt opp til K120 meter. Artikkelforfatteren var også med på befaringen, der optimismen var stor for et anlegg mange utenforstående mente var et luftslott som aldri ville bli en realitet.

Ildsjel Sindre Helland tar første spadestikk 12. august 2014,.

Nå slo hoppentusiastene, anført av nevnte Helland, fra seg planene om å bygge en storbakke. Prislappen ville rett og slett bli så enorm at det ikke var realisme i et slikt prosjekt.

Men i fjor høst rykket gravemaskinene inn, tett ved klubbhuset til Spjelkavik IL, og noen hundre meter øst for området man så for seg å bygge ut i 2007.

Vikabakken er navnet på det som vi allerede nå ser blir et praktfullt anlegg for skihopping. Tre bakker er opparbeidet med kritiske punkt på 12,5 – 25–40 meter. Dette blir med andre ord optimale bakker for den yngre garde, som nettopp er ideen bak Vikabakken.

– Arbeidet tok lengre tid enn vi antok da vi begynte i fjor. Det ble tatt ut mer masse av entreprenøren enn først tenkt. Vi hadde tenkt å deponere massen like nedenfor bakken, men Ålesund kommune påla oss å flytte 20.000 kubikk, sier Perry Holen.

Massen måtte fraktes til Digerneset, og dette ga utbyggerne i Spjelkavik IL en ekstrakostnad på en 500.000 kroner.

Gjør som flere enn 23.000 andre - lik Sunnmørsposten på Facebook

15 millioner

– Hva blir den endelig prislappen når anlegget står ferdig med plast i unnarennet?

– Vi havner rundt 15 millioner kroner, sier Terje Bergset.

Han er en av de mange ivrige dugnadsfolkene som har stått på det siste året for å få ned den totale prislappen. Bergset er også medlem av hoppkomiteen i Møre og Romsdal Skikrets. Og har en ivrig sønn i Markus på 12 år.

– Jeg gleder meg til bakken står ferdig. Da skal jeg hoppe i den største bakken, sier Markus uten å nøle.

Han bor på Humla, men skal hoppe for Spjelkavik IL.

Dermed blir Vikabakken hjemmebanen til Markus og alle de andre som forhåpentligvis finner glede av å prøve seg i hoppsporten.

– Hvorfor skal det ikke komme en verdensmester om ti år herfra. Det er ikke umulig. Både spør og svarer Perry Holen, den aldri hvilende leder i Spjelkavik IL.

78-åringen har hatt ledervervet kontinuerlig siden november 1989. Sammen med Jan Isaksen (75) og 85-årige Peder Nedregård er Holen i spissen for en gjeng av pensjonister som har nedlagt hundrevis av dugnadstimer allerede i klubbens nyeste tilskudd på anleggssektoren.

Hoppentusiaster i forskjellige aldre foreviget i Vikabakken for to uker siden, fra venstre Perry Holen, leder Sjelkavik IL, Terje Bergset, medlem av hoppkomiteen i kretsen, Jan Isaksen, ivrig medlem av dugnadsgjengen. Foran 12-årige Markus Bergset som blir en aktiv bruker av bakken.

Det begynner å bli et idrettssenter av respektabel dimensjon med kunstgressbane, gressbane, Tafjordhallen (innendørs fotballhall), klubbhus, turheis og nå Vikabakken. I samme område er det også tenkt av den nye storhallen for ball-idretter skal komme.

Les også: – Hvis oss pengene, Holen

Les også: – Risikofritt for begge parter

Les også: – Fylket vil bruke 15 millioner på Spjelkavik-hall

Tippemidler og sponsorer

–Hvordan finansiere et anlegg uten at klubben brekker ryggen økonomisk?

Og ikke minst har noen tunge sponsorer kommet på banen, som G-MAX. De gir aleine en million kroner. Også entusiasten Sindre Helland har medvirket via Helland Eiendom.

– Når bakken ligger ferdig og barna strømmer til, har dere et apparat til å ta imot dem?

– Ja, vi har både folk og utstyr. Blant annet har vi fått ti par fra skiforbundet som vi låner ut, hoppski som er tilpasset bruk av langrennsstøvler, sier Terje Bergset.

Han sjøl har tatt trenerkurs, og de vil også benytte seg av andre veteranhoppere, samt tidligere yngre aktive som Brede Fannemel og Tommy Lianes. Også Olav Magne Dønnem, tidligere god hopper på nasjonalt nivå fra Øvre Surnadal, er bosatt i fylket og en mann miljøet i Ålesund vil kunne dra veksler på.

Ros fra skikretsen

Stig Aambø i Møre og Romsdal Skikrets hyller også Spjelkavik IL for utbyggingen.

– Jeg både håper og tror dette kjempeflotte anlegget vil ha stor betydning for hoppsporten i kretsen. At bakken anlegges i nærhet til Ålesund og et tett befolket omland er viktig. Og det supplerer ikke minst anlegget i Fjellbakken ved Stordal der man hopper når det er snø. I Molde-området har anleggelsen av plastbakkene i Mølleråsen vært en suksess. Det har skapt en god bredde i Molde og Omegn Idrettsforening, samt et miljø også i Torvikbukt IL i Gjemnes, sier Aambø.

– Vi ser at rekrutteringsanlegg andre steder i landet har gitt økt oppslutning om hoppsporten, legger Aambø til.

Per Olav Blikås i Molde OI viser fram porselen som er lagt i tilløpet av Skarbakken (i bakgrunnen), samme porselensspor blir det også i Vikabakken når den står helt ferdig til våren 2016.

Og sikter til Knyken i Orkanger, Lønnbergbakken ved Raufoss, bakkene i Gausdal, Lysgårdsbakkene i Lillehammer og småbakkene ved Midtstua i Oslo.Per Olav Blikås i Molde OI kan bekrefte at de nå har fått to anlegg som utfyller hverandre optimalt.

– Vi har de to plastbakkene i Mølleråsen (K10–K36) som ligger sentrumsnært i Molde, mens vi har Skarbakken dit vi flytter aktiviteten når det er snø, sier Blikås. Skarbakken byr på hele seks bakkestørrelser; K10, K15, K25, K35, K53 og K90. Sistnevnte bakke var vertskap for NM senest i mars i fjor.

– Tidligere var hoppbakkene gjerne bortgjemt, nå har alle innsett at de må legges dit folk bor, sier Blikås.

Som også kan glede seg over at den lille kombinertsporten har dratt veksler på anleggelse av plastbakker og rulleskiløyper.

– Vi hadde faktisk ni utøvere med i kombinert under vårt arrangement i Mølleråsen, sa Blikås til oss for to uker siden.

– Jeg gleder meg til bakken står ferdig. Da skal jeg hoppe i den største bakken.

Les flere nyheter om Ålesund og omland her

Midstubakken i Oslo er ett av flere flotte helårsanlegg for skihopping i Norge, her de fire minste bakkene.