Formannskapet i Ålesund vedtok i dag at de skal stå for driften av et akuttmottak i Ålesund. Sparebanken Møre arena er allerede foreslått med 500 plasser. Formannskapet var stort sett samlet om driften, men flere var skeptiske til bruken av storhallen.

– Det har vært korte tidsfrister i denne saken, men det er en garanti fra UDI at dette ikke vil pålegge kommunen ekstra kostnader og at de vil dekke samtlige utgifter. Derfor har vi ikke hatt fokus på utgiftssiden. Vi vet heller ikke hvor mange som kommer til Storhallen, men vi har satt en maksgrense på 500, sier Eidsvik.

Men rådmannen understreker at det ikke er inngått noen avtale med Storhallen ennå.

– Men gjennomgangen vi har hatt viser at dette skal vi bli enige om.

Smp.no vil sende live fra folkemøtet om asylmottak i Storhallen tirsdag fra klokka 19.00.

Gjør som flere enn 23.000 andre - følg Sunnmørsposten på Facebook

Delte syn

Høyres Monica Moldvær mener utgiftspostene ikke er godt nok dokumentert.

– Her trengs det en nærmere utredning, sier Molvær.

– Storhallen representerer ikke et tilbud vi kan slå oss til ro med. Det er for stort, og vil ligne en flyktningeleir. Vi bør starte med mindre mottak, sier Hans Kjetil Knutsen fra Ålesundslista, som fremmet forslag om at Rådmannen finner plasser til 500 flyktninger uten at kommunen står for totaldrift, et forslag som fallt mot ÅL og Frps stemmer.

UDI-direktøren: Asylsøkere er normale personer i en unormal livssituasjon

Befaring

Det har i dag vært befaring i Storhallen, og DSB mener hallen er egnet, og vil gi sin tilrådning til UDI.

– Innredningen av hallen må være ferdig planlagt før brannvesenet kan gi sin vurdering, sier Eidsvik.

Saken dreier seg om Sparebanken Møre arena skal bli akuttmottak for 500 flyktninger fra desember til august neste år.

Rådmann Astrid Eidsviks innstilling til vedtak har vært klar en stund. Hun vil blant anna ha fullmakt til å gå inn i forhandlinger med UDI om etablering av akuttmottak for inntil 500 asylsøkere der Ålesund kommune har totalansvar for etablering og drift.

Rådmannen orienterte formannskapet om de andre lokalitetene som kunne være aktuelle i Ålesund. Verken Borgundvegen 199, næringsbygg i Fremmerholen, hybelhus i Katevågen, næringsbygg i Ivar Aasensgate, Tennishallen, Mittetbygget er av forskjellige grunner uaktuelle.

– Også skip er undersøkt, og Olympic Shipping har skip som kan være egnet for 300 personer, og her er det dialog mellom rederi og UDI. Det kan være mulig med kaikapasitet frem mot cruisesesongen i mai, forteller Eidsvik.

Barnehage

Også Kulurs nedlagte barnehage på Åse er under utredning, opplyste hun.

– Her er det mye bygningsmasse, men det må utredes nærmere, sier Eidsvik

Noen nabokommuner har meldt tilbake at de ikke har ledige lokaliteter, men Sula kan ha 100 plasser fordelt på ulike løsninger.

Videre heter det i innstillinga at Ålesund formannskap erkjenner den ekstraordinære situasjonen som har oppstått på grunn av det store antallet asylsøkere som kommer til Europa og til Norge, og at de ønsker å bidra i arbeidet, og videre at:

Ålesund formannskap ber rådmannen gjøre de nødvendige forberedelser slik at kommunen, både som organisasjon og som lokalsamfunn, er best mulig forberedt til å ta imot asylsøkere i akuttmottak.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland