– Her blir det garantert julestemning, sier Yvonne Haagensen i Ålesund Sentrumsforening.

Vi står på Kiperviktorget, mens en arbeidsom gjeng er i full gang med å sette opp julebodene. Folk stopper opp og begeistres av å høre at det skal bli julemarked her, etterfulgt av en utstrakt hånd med en boks pepperkaker til den som vil ha. Haagensen får både takk og smil i retur.

Se egen oversikt på sida over julelys-tenning i helga

Barn og ungdom kan flytte inn

– Vi i Ålesund Sentrumsforening har igangsatt et barne- og ungdomsprosjekt som inngår i Julebyen Ålesund, forteller Haagensen.

Prosjektet kommer i tillegg til lyssetting som Solveig Fagermo står for, der hun julepynter 23 områder i sentrum. Og fredag går hun i gang med å «julestæsje» julebodene på Kiperviktorget med både lys, grønn girlander og høyballer, for å skape den gode julestemninga.

Sentrumsforeninga vil fylle byen med aktiviteter og skape opplevelser. Julemarkedet på Kiperviktorget inngår i dette.

– I disse bodene kan barn og ungdom «flytte inn» og jobbe ei helg, eller på ukedager. Her kan de selge pepperkaker eller strikkaragga, eller andre ting. Dette julemarkedet kommer i tillegg til julemarkedet i Julegata i Molovegen, og Bypatriotens julemarked i Korsatunnelen, påpeker hun.

Åpner lørdag

Lørdag åpner julemarkedet på Kiperviktorget. Først ut er jenter (12) fra Aksla idrettslag, som skal stå julekledd i boder og selge varer og tjene penger. Også Jugendteateret, elever fra Ellingsøy ungdomsskole og Ålesund internasjonale skole er booket inn, forteller Haagensen.

– Bodene har innlagt strøm, så her kan man kople på både sveletakke og gløggryta, påpeker Haagensen.

Tilbudet om å bruke julebodene på Kiperviktorget går ut til ulike lag og organisasjoner, som f.eks ønsker å samler inn penger til stevner, eller skoleklasser som skal på klassetur, men også andre kan ta kontakt, for det er fortsatt ledige boder frem mot jul.

Julekledd

– Dette er et tilbud til alle barn og unge. Det er åpent for alle. Det eneste kravet er at barna må ha med seg en voksen som har ansvaret, og at de må være julekledd, sier Haagensen.

Om det er flere som ønsker å benytte seg av julebodene, oppfordrer hun dem til å ta kontakt. En trenger heller ikke å selge noe. Korps som ønsker å verve medlemmer eller om det er organisasjoner som ønsker å profilere seg, de er også velkomne, påpeker hun.