I forbindelse med klimatoppmøtet i Paris arrangeres Folkets Klimamarsj i byer over hele verden. I Sydney i Australia gikk over 45.000 mennesker i tog, og nærmere 3.500 i solskinnet i Oslo.

I regntunge Ålesund gikk det litt mer trått: Bare fire personer ville samles for å vise at de ønsker en god og rettferdig klimaavtale.

– Mange begynner planlegginga med arrangementene sine for sent, sier Jim André Gjerde, leder i Ålesund Natur og Ungdom.

– Organisasjonen tar på seg skylda for at det var så få oppmøtte på denne klimamarsjen. Dette har vi tatt opp internt i Natur og Ungdom og vil forbedre oss i alle ledd, og håper at flere møter opp til vårt viktige arbeid neste gang, sier Gjerde.

Han ønsker deres erfaring skal bidra til at flere gjennomfører arrangementene sine med bedre suksess enn dette.

Alvor

Grønn Ungdom og Natur og Ungdom, som ville arrangere klimamarsjen i sunnmørshovedstaden, har følgende krav til norske myndigheter:

  • Kutt norske utslipp i tråd med FNs anbefalinger.

  • Ta det historiske ansvaret på alvor, og jobb for klimarettferdighet.

  • Skap grønne arbeidsplasser og ny næringsutvikling.

Folkets klimamarsj i Oslo lørdag.

Fakkeltoget var ment å gå fra Blå Kors til Ålesund Rådhus. Så veldig mange hadde de kanskje ikke ventet, siden de bare hadde kjøpt inn 10 fakler selv.

– Ålesund Natur og Ungdom har 90 medlemmer. Og det var mange som var interessert men som syns ideen kom seint, forteller Gjerde til smp.no.

Lære av dette

Både vi og andre mindre organisasjoner kan lære av dette, og være tidligere ute neste gang, ikke begynne med markedsføringen nærmest i siste liten, mener lederen av Ålesund Natur og Ungdom.

– Rutinene i lokal ungdomspolitikk har dårlig standard, oppsummerer Gjerde.

Utenriksminister Børge Brende deltar på Folkets klimamarsj i Oslo lørdag. Arrangementet er en del av Global Climate March. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Foto: NTB scanpix