Først reagerte bygningsmyndighetene i Ålesund på at flere av nausta i Eidsvågen på Ellingsøy også hadde fått oppholdsrom, kjøkken og bad. Nå er det Fylkesmannen i Møre og Romsdal som har uttalt seg, og han er tydelig på at dette kan være med på å privatisere strandsona som allerede er under sterkt press.

Bruksendring

I alle nausta er det foretatt en delvis nedsenking av taket slik at det blir plass til en hems. I ettertid har kommunen kommet til at dette ikke er i strid med reguleringsplanen. Nå har åtte av nausteierne søkt om dispensasjon fra regelen om at det ikke er tillatt å isolere og innrede naust til oppholdsrom og overnatting.

Fylkesmannen mener imidlertid at det her er snakk om en klar bruksendring fra naust til fritidsbolig eller en kombinasjon av disse to bruksområdene. Og da må det også søkes om bruksendring – noe statens mann i Molde er skeptisk til. Blir det gitt grønt lys for en slik bruksendring i Eidsvågen, vil det bli vanskelig å si nei til andre som ønsker det samme.

Bekvemt

Nausteierne har presisert at innredning av nausta ikke betyr at de skal brukes til overnatting, men at innredning og isolering vil ta bedre vare på kostbart utstyr og gjøre det mer bekvemt å drive med aktiviteter som garnbøting osv. Nausteierne viser også til at departementet har uttalt at det ikke kan lages reguleringsplaner med forbud mot isolering av naust.

Det har også fylkesmannen fått med seg, men han viser til at det samme departementet mener at innredning og isolering normalt fører til bruksendring for bygget – noe som er ulovlig. Fylkesmannen stiller også spørsmål om behovet for de store naustene i Eidsvågen når så mange av dem blir brukt til andre ting enn lagring av båter og utstyr.

– Presset om å få bygge i strandsonen er stort, og vi mener det er viktig å opprettholde et tydelig skille mellom bygninger som skal brukes til oppbevaring av båter og utstyr og bygninger som kan brukes til opphold og/eller overnatting, skriver fylkesmannen. Dersom det er ønske om å kombinere ulike formål, må dette avklares i reguleringsplaner og ikke ved dispensasjoner, slår han fast.

Fylkesmannen har også sett på hvilke reguleringsplaner kommunen skal ta utgangspunkt i når de får dispensasjonssøknadene fra nausteierne. Han slår fast at en plan fra februar i år skal være den som gjelder.

Senking av den såkalte undergurten i deler av nausta er ok, sier bygningsmyndighetene i Ålesund. Arkivfoto: Staale Wattø Foto: Arkivfoto: Staale Wattø.