Bergensbrannen i 1916 la store deler av byens sentrum i ruiner. 380 bygninger gikk tapt og 2.700 mennesker ble gjort hjemløse. Selv om store verdier gikk tapt, så ga brannen også nye muligheter - for utforming av en helt ny by.

Den store bergensbrannen

Bergen har vært rammet av mange branner opp gjennom historien, men det er den dramatiske brannen 15.-16. januar 1916 som omtales som «den store Bergensbrannen».

100 år etter, legges det opp til en storstilt markering i byen mellom de syv fjell.

Inspirert av bybrann-fest i Ålesund

Denne er inspirert av Ålesunds 100-årsmarkering sin bybrann - i 2004. Ledet an av Harald Grytten fylte 10.000 mennesker da Ålesund sentrum i en stor folkefest.

Bybranneni 1904  ble feiret som om det var 17. mai på natta og den tradisjonelle bybrannvandringen fikk en oppslutning som selv ikke Grytten hadde kunnet drømme om.

– Vi synes det var fantastisk det Harald Grytten og den store markeringen i Ålesund fikk til i 2004. Vår markering blir etter mønster og inspirasjon fra feiringen der, sier Jo Gjerstad i Bergen. Han er forfatter, lokalhistoriker og forlagsredaktør.

Ny bok om da Bergen brant

Sammen med forfatterkollega Gunnar Staalesen ga han nylig ut bok om bybrannen i 1916.

Bok: Bergensbrannen mellom to nye permer. Foto: Bodoni forlag

«Da byen brant» forteller den dramatiske historien på over 200 sider, og med 400 illustrasjoner. Tidligere brannsjef i Bergen,  Einar K. Gjessing, og Bergen Brandkorps historielag har også bidratt til boken.

Jo Gjerstad er også en flittig benyttet foredragsholder og byvandrer, som også bidrar i kulissene til 100-årsfesten fredag 15. januar.

Hestevogner anno 1916

Da blir det en historisk brannutrykning fra stedet ytterst på Strandkaien, der brannen startet. Utrykningen blir med hestevogner anno 1916 og brannmannskaper i tidsriktig utstyr. Brannutrykningen etterfølges av en byvandring gjennom brannområdet. Den avsluttes på Festplassen, der det også blir servering av brannsuppe.

Da Jo Gjerstad og Gunnar Staalesen holdt boklansering i slutten av november, på byens gamle brannstasjon, uttalte Gjerstad høglydt til forsamlingen at Bergen «skal slå Ålesund ned i støvlene i feiringen av vår bybrann».

– He, he - jo, jeg sa vel det, sier Gjerstad.

Imponert over Ålesund

Han står ved at arrangørene har som intensjon å samle mange tusen til feiringen. Men han innser at de har noe å jobbe med. For mens «alle» har hørt om ålesundsbrannen, så er den store bybrannen i Bergen mye mindre kjent - selv blant bergenserne.

– Vi er veldig imponert over det Ålesund har fått til, ikke bare med arrangementet i 2004, men også med de årlige markeringene av bybrannen sin gjennom mange år. Brannen og dens betydning for byen er veldig tydelig i bevisstheten og identiteten til selv barn og unge i Ålesund, mener han.

Slik er det ikke i Bergen.

Merkedag i Ålesund: Se bilder fra bybrann-vandringa i 2015

Historieløshet om Bergensbrannen

– Historieløsheten er dessverre ekstrem. Blant bergensere født etter 1960 er det få som vet noe særlig om den store brannen i 1916. Men det jobber vi for å gjøre noe med, blant annet gjennom boken vi nettopp har gitt ut - og feiringen som nå blir.

–  Det er godt håp, mange av dagens unge er interessert i historie, mener Gjerstad - som blant annet har holdt foredrag om bybrannen på videregående skoler i Bergen.

Siste hus oppført 95 år etter

Og når det gjelder den vennskapelige kivingen mellom ildsjeler i Ålesund og Bergen, om hvem av byene som hadde den «beste» bybrannen, så er Gjerstad passe diplomatisk i samtale med Sunnmørsposten.

– Ålesund fikk en helt ny og finere by, i helhetlig og særpreget jugendstil - og det i rekordfart. Sunnmøringene er jo så driftige. Bergen fikk et mer moderne sentrum etter sin brann, men her ble det mye krangling og frem og tilbake. Faktisk ble det siste huset som ble bygget opp igjen etter brannen reist så sent som i 2010. Altså tok det 95 år før Bergen var gjenoppbygget, sier han.

– Men brannen vår var mye større i både areal, og hva gjelder verdier som gikk tapt, sier han.

Mange større bedrifter og store bygårder brant ned i Bergen, mens det i Ålesund var en by med forholdsvis billige trebygninger som brente.

(Saken fortsetter etter bildet.)

Bergen 1916: Storparten av Bergen sentrum ble lagt i ruiner. Foto hentet fra boken «Da byen brant»

– Ålesundsbrannen var størst

– Selvsagt var Ålesundsbrannen større enn bybrannen i Bergen, også når det gjelder tap av gods og gull, sier imidlertid Harald Grytten til Sunnmørsposten.

– I Ålesund brant en hel by ned, og det var helt spesielt. Hele verden fikk høre om det, og det kom hjelp fra fjern og nær. I Bergen brant kun et utsnitt av byen, og til sammenligning med Ålesundsbrannen, så var det en nokså tam brann de hadde, sier Grytten.

– Må være lov å spøke litt

Han mener man ikke må glemme det alvorlige og tragiske ved de to brannene, og vise respekt for dette,  men at det så mange år etter hendelsene må være lov å spøke litt - sånn vennligsinnede bybrannbyer imellom.

Grytten blir oppriktig glad over å høre at 100-årsmarkeringen av Bergensbrannen har hentet inspirasjon fra folkefesten i Ålesund i 2004, der han selv var sentral.

– Det er smigrende å høre slikt, sier han.

Folkehav til 100-årsfest i Ålesund

2004 ble siste året Harald Grytten og Einar Gustafson ledet bybrannvandringen, etter at de to startet opp de årlige vandringene natta til 23. januar på slutten av 1970-tallet.

(Saken fortsetter etter bildet.)

Ålesund 2004: 100-årsmarkering av Ålesundsbrannen. Harald Grytten foran et folkehav bybrann-natta. Foto: Staale Wattø

– Markeringen i 2004 var fantastisk. For oss som hadde gått disse vandringene så lenge, var det litt uvirkelig å se det folkehavet som møtte opp. Det var fullpakket fra Nedre Strandgate, der brannen startet, og langt innover til Hellebroa.

– Det var nesten et sjokk at så mange møtte opp, men vi måtte jo bare gjennomføre programmet. Og jeg vil tro at det ble ei skikkelig markering, sier Grytten.

Bilder fra brannvandring 2014: Bybrannvandring med Lærdal i tankene

Folkelig i Ålesund - sofistikert i Bergen

Han har skrevet mange bøker og holdt utallige foredrag om bybrannen, Ålesund og folket der. Han er tidligere museumsbestyrer og har fått flere utmerkelser for sin formidling av by- og lokalhistorie.

– Bybrannen i Ålesund er blitt folkelig, og en del av ålesundernes identitet gjennom stadig opplysning om det som skjedde. I Bergen har det kanskje blitt litt sofistikert og intellektuelt når man har snakket om sin brann. Det kan være noe av årsaken til at bybrannen i Bergen ikke er så alment kjent som vår brann er her i Ålesund.

– Dessuten har jo det vært så mange branner i Bergen, sier Grytten.

– Viktig å få historien repetert

I en alder av 77 år skal han også i år delta på bybrannvandringen i Ålesund, som i 2005 ble overtatt av Sindre Nakken.

– Selv om jeg nok har hørt mesteparten av historien før, så er det svært viktig å få det repetert, sier Grytten. Han synes det er svært flott og viktig at oppvoksende generasjoner ålesundere får høre og lære om brannen - og betydningen den hadde for Ålesund og byen som reiste seg opp av asken.

– Bybrannen i 1904 er egentlig det beste som har hendt byen, sier Grytten selv.

Det ålesundske konsulat i Bergen

Etter å ha fått med seg bybrannvandringen i Ålesund, drar Grytten rett til Bergen - på invitasjon fra «det ålesundske konsulat» der.

Siden 2000 har nemlig en god gjeng eksil-ålesundere i Bergen feiret årsdagen for Ålesundsbrannen - i godt lag med lokale bybrannentusiaster fra Bergen.

– Jeg deltar på dette arrangementet i Bergen hvert år, sier Grytten.

I år er temaet for festen «Bergensbrannen med blikk for Ålesundsbrannen». Grytten skal kaste glans over markeringen, men skal ellers prøve å holde munn, heter det.

Denne markeringen den 23. januar, og det ålesundske konsulatet i Bergen, kan du snart lese mer om i egen sak her i Sunnmørsposten.

Har du lest denne? Keiseren lot Ålesund-brannen bli verdensbegivenhet