Snart 38 år etter oppstarten avvikler gullsmeden butikkdriften i Ålesund sentrum. Nå selges vareutvalget ut, og i slutten av april stenger butikken i kjøpesenteret Kremmergaarden.

– Man blir ikke yngre med årene. I vår alder er det å jobbe ti timer daglig i butikk ikke særlig helsebringende. Dessuten var vi på en utgående leiekontrakt her i Kremmergaarden, og det var et naturlig tidspunkt for å endre driftsformen, sier gullsmedmester Helge Rønneberg Mjelva (66).

Startet opp i 1978

Sammen med kona Solveig Førde Mjelva startet han gullsmedforretning i Bolighuset (Rønnebergbua) i august 1978. Siden etablerte firmaet en avdeling i Kremmergaarden. En stund drev de to butikker samtidig – inntil de valgte å kun ha butikk i kjøpesenteret.

Men selv om butikken nå stenger, og varelageret selges ut, er det ikke slutt på driften for fagmannen Mjelva.

Han tar med seg verktøyet hjem til boligen i Larsgården, og skal derfra fortsatt utføre faglige tjenester i gullsmedfaget.

– Men nå blir det nettet, mail og telefon som blir kontaktpunktet, sier Mjelva. I tillegg til å være gullsmedmester, er han også diplomgemmolog – det vil si edelstensekspert. Mjelva har vært formann i Norges Gullsmedforbund siden 2001, og er medskaper av FAGgullsmedene, en samarbeidskjede blant faggullsmeder.

Gjennom årene har gullsmed Mjelva utviklet en rekke produkter knyttet til Ålesund og byens historie, blant annet Ålesund-smykkene og Ålesund-sløyfa. I 1998 var Mjelva «hoffleverandør» for Ålesund kommunes 150-årsjubileum.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

Vemodig

Selv synes gullsmeden det er litt vemodig å legge ned butikken.

– Jeg vil savne kundekontakten, og det nære forholdet til mange av kundene. Og jeg vil savne en utrolig trivelig arbeidsplass og et større faglig miljø med gode kolleger, hvorav noen har vært med oss helt siden oppstarten.

– Men alt har sin tid, sier gullsmeden i Kremmergaarden.