I en dom som ble avsagt torsdag av Sunnmøre tingrett ble en mann bosatt i Ålesund dømt til ni måneder i fengsel. 60 dager ble gjort betinget med en prøvetid på to år. Mannen var tiltalt for en rekke forskjellige lovbrudd.

Vold

Ut i fra bevisførselen fant retten at det ble bevist utover enhver rimelig tvil at tiltalte slo en person i bakhodet høsten 2015. Episoden skjedde i Ålesund.

Ifølge tiltalen skal han ha slått personen i bakhodet med en murstein, men dette mente rettens flertall at det ikke var ført tilstrekkelig bevis for.

Men retten var av den oppfatning at slaget mot fornærmedes bakhode ble utøvet med forsett. Retten mente at det var en villet handling når tiltalte syklet opp bak fornærmede i den hensikt å slå ham og faktisk gjorde det. For dette ble tiltalte domfelt.

Ved en annen anledning i høst skal den tiltalte mannen ha levert et slag som førte til at en person falt i bakken. Han erkjente dette slaget, og forklarte at han hadde gjort dette fordi han hadde en sterk mistanke om at fornærmede hadde tatt 2.500 kroner fra han.

For dette forholdet ble han domfelt for å ha øvet vold mot en annen person.

Han var også tiltalt for å ha utsatt en person for gjentatte smertefulle og lammende elektriske støt med et elektrosjokkvåpen og får å ha ervervet, eid eller å ha innehatt elektrosjokkvåpen, men dette fant ikke retten å være tilstrekkelig bevis. For dette forholdet ble han frikjent.

Togtur

Ved en anledning skal tiltalte sammen med andre reist med toget et sted på Østlandet. Etter "rabalder" ble selskapet kastet av toget. Politiet kom til stedet og satt håndjern på tiltalte. Han skal da ha ødelagt et dørhåndtak på en politibil.

Politiet fant da også to kniver i sekken hans og en mindre mengde hasj.

Han var tiltalt for å ha øvet vold mot en annens person eller legeme etter denne reisen, noe som han ble frifunnet for.

Tiltalte erkjente å ha knekt dørhåndtaket på politibilen. Han erkjente også besittelse av omtrent 1,5 gram hasj. Han ble også dømt for å ha båret kniv uten aktverdig formål i dette tilfellet.

Gjør som flere enn 25.000 andre - lik smp.no på Facebook

Kniv og ruskjøring

Tiltalte erkjente også tyveri av to påhengsmotorer og verktøy og svømmeføtter fra ei redningsskøyte i byen. Han erkjente også straffeskyld for tre tiltaleposter knyttet til ulovlig kjøring med scooter, blant annet å ha kjørt når han var rusa og uten å ha sertifikat.

Han innrømmet også å bære kniv ved en annen anledning i et kjøpesenter på Moa og ved ett tilfelle i Ålesund sentrum, men ble frifunnet for å ha båret kniv ved en annen anledning i Ålesund sentrum.

Han erkjente å ha nasket en kniv fra en forretning i Ålesund sentrum.

Han ble også domfelt for et tilfelle av hærverk mot en glassdør i en bygård i Ålesund og et tilfelle av forsøk på naskeri.

Dom

Tiltalte er domfelt seks ganger tidligere, første gang i 2008 og siste gang i 2014.

Retten utmålte straff for to tilfeller av kroppskrenkelse, kjøring med scooter i ruspåvirket tilstand uten gyldig førerkort og uten å stanse for politiet, medvirkning til ett tyveri, to tilfeller av skadeverk, ett tilfelle av naskeri og ett forsøk på naskeri, besittelse av ca. 1,5 gram hasj, tre tilfeller av bæring av kniv på offentlig sted uten aktverdig formål og unnlatelse av å etterkomme politiets pålegg.

Fra en tidligere dom hadde han brutt vilkårene for samfunnsstraff. Han hadde gjennomført omtrent halvparten av de idømte timene med samfunnstraff.

Straffen ble fastsatt etter dette som en fellesstraff med Sunnmøre tingretts  tidligere dom til fengsel i 9 måneder, hvorav 60 dager ble gjort betinget med en prøvetid på to år.

I tillegg ble mannen dømt til å betale 6.000 kroner i bot for å ha kjørt mens ruspåvirket og 3.000 kroner i erstatning for hærverk.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland her