Saka om at hurtigruta kan havne på Flatholmen i stedet for ved den nye Skansekaia har skapt reaksjoner.

Å flytte hurtigruta til Flatholmen er ikke levelig for noen, i alle fall ikke i lengden, mener reiselivssjef Geir Steinar Vik i Destinasjon Ålesund og Sunnmøre. Han presiserer at han ikke har tatt stilling til konflikten mellom havna og Hurtigruten.

–  Å gå i land på Flatholmen gir en betydelig svekkelse av den opplevinga og det førsteinntrykket man får av Ålesund, sier Vik.

Topp magasin

Vik priser seg lykkelig over at de kommer før 1. mars, mens Hurtigruten fortsatt anløper på sørsida av byen.

Om bord denne gang er skribenter fra Condé Nast Traveller, Matador Network og flere store reisemagasin, forteller han.

– Gjennom året har vi ganske mange slike besøk. Omtalen de gir oss er verdt millioner av kroner, sier reiselivssjefen.

Svekke omsetninga

At det blir færre passasjerer som går i land og besøker bysentrum, og bruker penger i bysentrum, er reiselivssjefen helt sikker på. Vel blir det sikkert satt opp busstransport inn til sentrum. Men hvem skal betale for det? Hurtigruta?

– Nei, dette er ikke en levelig situasjon hverken for hurtigruta eller Ålesund havn. Og i alle fall ikke for turistene, sier Vik.

Også Kjell Sandli, leder i Næringsforeningen i Ålesund, håper Hurtigruten og havna kommer til enighet.

Ny terminal Her skulle etter planen Hurtigruta legge til kais innen kort tid. Men Hurtigruten nekter å betale den nye avgiften som havnen har innført. Foto: Nils-Harald Ånstad

– Den muligheten turistene har til å komme rett inn i sentrum i dag er flott. Dette er ikke en sak som behandles hos oss, men noe vi har blitt informert om via mediene, og som vi håper de finner en løsning på, sier Sandli.

Ordfører: Viktig for Ålesund

Styreleder for Ålesund sentrumsforening, Stein Ove Løvold, synes det er synd for bysentrum om hurtigruta ender bak fjellet.

– Jeg tror at de fleste i foreninga er enig i den uttalelsen. Men om ikke hurtigruta har penger til å betale for seg, så må de bakom, sier han.

Han har liten tro på at eierne av rederiet bryr seg om folks følelser. Men hurtigruta har i alle år vært en viktig del av bybildet.

– Siden jeg var guttunge har Hurtigruta vært et begrep i Ålesund. At de skal gjemme den bak fjellet, det syns jeg er litt rart, sier Løvold.

Ordfører Eva Vinje Aurdal ble først kjent med konflikten i helga.

– Jeg synes dette er beklagelig og vi må finne en løsning. Dette er viktig for Ålesund, sier hun.

– Jeg synes dette er beklagelig og vi må finne en løsning. Dette er viktig for Ålesund, sier ordfører Eva Vinje Aurdal. Foto: Staale Wattø