Og alt blir direkteoverført på smp.no fra klokka 10.00 tirsdag.

Bevæpning av vektere, aktiv dødshjelp, innmelding i EU. Dette er bare noen av forslagene som kan skape debatt med høy temperatur, når 240 samfunnsfagselever ved Fagerlia videregående skole tirsdag går inn i innspurten av skoleprosjektet «LilleStortinget».

Grundige forberedelser

Elever som har valgt politikk 3. året, har dannet regjering, der Lisa Norlén er statsminister. Departement er etablert. Solide stortingsproposisjoner er utarbeidet, 17 i tallet.

Tirsdag møter alle pent antrukket, bevisstgjort på språkbruk og hvilke uparlamentariske ord de ikke skal benytte.

– Dette er en storsatsing, sier Sissel Standal, avdelingsleder for samfunnsfag ved Fagerlia videregående skole.

MAKT: Med «Eidsvold !814, malt av Oscar Wergeland» som kulisser, er regjeringen Norlén på Fagerlia videregående skole, klar for tre hektiske dager med skoleprosjektet «LilleStortinget». De har forberedt seg godt. Fra venstre: Justisminister Haakon Solli-Sæther, statsminister Lisa Norlén og utenriksminister Rebekka Hanssen.

Bakgrunnen for skoleprosjektet «LilleStortinget» er å finne en alternativ læring til styringsstruktur, samfunnsengasjement og demokrati. Prosjektet er gjort etter modell fra Lillestrøm videregående skole.

– Vi har prøvd å finne saker ungdom kan engasjere seg i, forteller Rebekka Hanssen som er utenriksminister i regjeringen Norlén.

I tråd med sittende regjering har de en Høyre-Frp-tilnærming. Flere elever må spille roller og fronte et annet syn enn de faktisk har. Det blir rollespill på høyt plan.

– Snart braker det løs. Hva gruer du deg mest til?

– Det dummeste som kan skje, er at jeg ikke klarer å svare på et spørsmål. Men hvor galt kan det vel gå? Uansett er det ikke verdens undergang, sier Håkon Solli-Sæther, som innehar rollen som justisminister.

Gøy med makt

– Hva har vært gøyest hittil?

– Hele prosessen. Regjeringslanseringa med middag, og debatt om kommunereform og møte med Jan Tore Sanner, sier Norlén og Hanssen.

– Det er gøy med makt, sier Solli-Sæther, som godt kunne tenke seg rollen som justisminister på ekte.

Foruten Trontalen tirsdag, blir det trontaledebatt, spørretime og partilederdebatt onsdag og plenumsdebatt og voteringer torsdag.

– Følg oss på smp.no, oppfordrer elevene/statsrådene.