– I Ålesund skal det gjøres en flytting internt i politihuset som gir plass til både 110- og 112-sentralen, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Politimester Ingar Bøen har imidlertid foreløpig ikke formelt besluttet hvilket fysisk lokale som skal brukes, men planen er å frigjøre areal inne på politihuset i Ålesund. Trolig vil kostnadene til et eksternt og nytt bygg bli for store, og lite hensiktsmessig.

Ett distrikt

Felles operasjonssentral for Møre og Romsdal politidistrikt skal være i drift fra tredje kvartal i 2017. Og da bør 110-sentralen også være på plass.

– Det er en positiv stemning rundt samlokalisering med brannvesenet. Så er vi spent på å se hva slags gode løsninger vi greier å finne i politihuset, sier prosjektleder Sigvart Sivertsen for politiet.

Operasjonssentralen i Ålesund bruker i dag bare deler av etasjen. Resten brukes av andre i politiet.

Gjør som flere enn 25.000 andre - lik smp.no på Facebook

SKAL FLYTTE: 110-sentralen skal i framtiden flyttes ut fra Ålesund brannstasjon og inn i politihuset. Her er brannsjef Geir Thorsen (bak t.h.) og avdelingsleder Kjetil Vikås fra en tidligere anledning.

Tok for lang tid

I nærpolitireformen som Stortinget vedtok i juni ble det besluttet at 110 og 112 skal samlokaliseres. Rygh Pedersen i DSB mener tettere samarbeid gir bedre samhandling og informasjonsdeling i hverdagen mellom politiet og brannvesenet.

– Samhandling er tidskritisk den dagen det virkelig gjelder. Enten i skarpe situasjoner, en stor brann, trafikkulykke eller en redningsaksjon, mener hun.

DSB har evaluert hendelsen på Valdresekspressen i 2013 da tre mennesker ble drept i Årdal. Konklusjonen er at det tok altfor lang tid før etatene fikk samme informasjon, selv om det ikke hadde gjort noe med det tragiske resultatet.

Fells fagmiljø

Avdelingsleder Kjetil Vikås ved 110-sentralen forteller at felles stabsmuligheter ved større hendelser blir nyttig.

– Det blir også et nytt og felles fagmiljø. Vi er positive til dette prosjektet, påpeker han.

Både politi, helse og brann kan også i dag kommunisere åpent i grupper på nødnettet som ble tatt i bruk i fjor. Ifølge Vikås har dette fungert meget godt ved tidskritiske hendelser.