Det er første gang siden slutten av 1890-åra at ei bankskøyte er blitt bygd og nå om få minutter sjøsettes i Ålesund.

– Nå gleder vi oss til sjøsetting. Dette blir kjempegreier, sier båtbygger Lars Leine, som forteller at så langt er alt under kontroll foran det store øyeblikket når den nesten 30 tonn tunge båten får sitt første møte med det våte element.

Se hvordan en fiskebåt bygges: Tilbake til byen

Løftes i Brosundet

To store mobilkraner står klar til å gjøre det historiske løftet.

Fredag ble bankskøyta dradd fram fra byggeplassen under tak ved lagerskuret på Prestebrygga, til parkeringsplassen like ved.

Bankskøyta ble dradd fram av en hjullaster på ei renne av treverk, som båtbyggerne hadde smurt inn med fåretalg og grønnsåpe som glidemiddel.

– Flyttinga gikk som smurt. Bankskøyta gled fint fram dit den nå står klar til å løftes i Brosundet, forteller Lars Leine.

Vil du lese flere nyheter fra Ålesund? Her finner du den nye Ålesund-sida!

Må ha ballast om bord

Det er Stiftelsen Kjell Holm, Stiftinga Sunnmøre Museum og Hardanger Fartøyvernsenter som står bak bygginga av den 60 fotstore bankskøyta. Det er ventet mye folk som vil beskue sjøsettinga.

– På motsatt side av der bankskøyta sjøsettes får publikum god utsikt til det som skjer, sier Lars Leine som gleder seg til den store begivenheten.

– Er det fare for at bankskøyta kan synke?

– Årsaken til det er at båten mangler ballast. Men nå i timene før sjøsettinga jobber vi på for å få noe av ballasten om bord, slik at banskskøyta flyter rettest mulig i sjøen, fortalte en ivrig båtbygger vel to timer før sjøsettinga.

Smp.no kommer selvsagt med bilder og video fra den historiske hendinga. Les mer om prosjektet også på bankskoyta.no.

Bankskøyta får toalett og motor. Her jobber Alfred van der Bend og Lars Leine med å monterer tanken til dieselmotoren. ARKIV
Flott trearbeid på mastene. ARKIV. Foto: Staale Wattø
Bankskøyta sjøsettes 18. april. ARKIV. Foto: Staale Wattø