De er ni unge menn fra Sula som har fulgt hverandre siden de var smågutter. I løpet av ungdomsskolen ble de enige om å være på russebil sammen. Nå er «Full Trøkk» konger på haugen der ålesundsrussen samles for å ha det gøy.

Se video: Russebilen har 24 høyttalere og 40 meter ledlys

I dagslys og gråvær utenfor Spjelkavik videregående skole virker russebilen først ikke så veldig spesiell. Den ser ut som en stor, rød legokloss med akkurat plass nok til ni. På skyvedøra hilser et bilde av statsmeteorolog Kristen Gislefoss imot. En hyllest til «verdens beste værmelder» - plantet midt i russebilens logo.

Les også: Sparkesykkelruss mot straumenDebatt: Russetiden er på veg i feil retning

Når dørene åpnes, og du får en titt innvendig, så forstår du at denne russegjengen mener alvor. Og da har de ennå ikke skrudd på bryterne.

Sammensveiset F. v.: Sebastian Sunde, Nikolai Haram Svorte, Ove-André Grøtting, Jenith Thambirajab og Alfred Leira. Også med på russebilen «Full Trøkk», men ikke til stede da bildet ble tatt: Even Hove, Alfred Urke, Joakim Andre Melbøe og Aron Hellebust. Gjengen har vokst opp i lag, og gått på barne- og ungdomsskole sammen på Sula. Nå går de på Borgund og Spjelkavik videregående skoler, mens én er lærling på sjøen. Foto: Nikolas B. Farstad

Proppet med lyd og lys

Bilen - en 1990-modell Volkswagen LT 31 - er proppet med 24 høyttalere, 40 meter ledlys - i et tilsynelatende profesjonelt nettverk av ledninger, bokser og kabler.

Legg til et aggregat, røykmaskin og laserlys på taket, og du får trolig Sunnmøres feteste partymaskin på fire hjul, anno Russ 2016.

Beskjedent ytre Den eldre Volkswagen-bilen utmerker seg ikke spesielt utvendig. Foto: Nikolas B. Farstad

– Anlegget er helt nytt, og bygget fra grunnen av, forteller Sebastian Sunde.

Sammen med Jenith Thambirajab, som er russ på Borgund videregående, har han stått for byggingen av lyd- og lysanlegget. Alle har imidlertid vært med og hjulpet til med de mange små og store oppgavene som følger med en satsebil.

– Alle ville ha bra lyd. Og alle er blitt veldig fornøyde, gliser gjengen vi treffer på Spjelkavik videregående skole, der de fleste av gutta er elever.

De har jobbet hardt og lenge for å samle inn nok penger. Bare på dugnad har de tjent inn 50.000 kroner til bilen. Den siste tiden ble det jobbet dag og natt for å bli ferdig. Senest natt til 30. april ble de siste ledlysene montert, før det braket løs senere på kvelden.

Festens midtpunkt

Allerede har «Full Trøkk» blitt festens midtpunkt, når russen samles på Aksla eller Tueneset.

– Vi lager til et rigg med to-tre andre russebiler i en ringformasjon. Det funker fett!Det hele toppes med egen russelåt, «Full Trøkk 2016», signert Termy, en kompis. Konseptet er populært, både blant russejentene og sånn stort sett ellers.

– Lærerne her blir sinte når vi spiller høyt utenfor skolen. Men inne på Borgund tok en av lærerne med seg klassen sin ut for å se på det vi har laget, forteller de.

Landstreff Til helga reiser gutta til russetreff på Lillehammer og er spente på hvordan lydanlegget vil hevde seg der. Foto: Nikolas B. Farstad

Til helga blir det tur til Lillehammer for russetreff.

– Det blir spennende å se hvordan vi hevder oss der, sier gutta. Foreløpig litt på halv trøkk, sånn dagen derpå.

Les mer på vår Ålesund-side - nyheter fra byen