– Disse båtene var med på å legge grunnlaget for det Ålesund vi ser rundt oss her i dag. Den historien er utrolig viktig å formidle videre til neste generasjon, sier en tydelig stolt Ørnulf Opdahl i Kjell Holms Stiftelse.

Som en av de største og mest kostbare prosjektene i stiftelsens historie har det knyttet seg både nerver og forventninger til byggingen av bankskøyta.

Men nå står den her altså: en eksakt kopi av en fiskebåt som drev linefiske på 1880-tallet.

Mange skuelystne møtte fram på dåp og folkefest i Molovegen.

Flere hundre fremmøtte fikk bivåne at gudmor og direktør i Kystverket, Kirsti Slotsvik, ga båten navnet «Storeggen». Det skjedde ikke med champagne, men med en solid flaske tran i skutesida.

– Noe vi bare kunne drømme om

Styreleder Ragna Dahl Grønnevet tok imot skøyta på vegne av Sunnmøre Museum, som nå skal stå for den daglige driften. Båten skal brukes i formidlingsarbeidet, særlig rettet mot unge. Den vil ha base ved Fiskerimuseet.

Gudmor er Kirsti Slotsvik, direktør i Kystverket.

– Dette er blitt en husflidsbåt av beste merke, som gjør at vi kan reflektere over håndverkstradisjoner som nesten har gått tapt. Vi skal være glad for at det er svært dyktige fagmiljøer som har bygget «Storeggen». Dette åpner for formidlingsopplevelser vi bare tidligere kunne drømme om, og det er en oppgave vi går løs på med stort alvor, sa Grønnevet til de flere hundre fremmøtte, som også kunne hygge seg med shantysang og maritime aktiviteter for barna i Molovegen.

Se video fra dåpen i vinduet øverst i saken.

Flere Ålesund-nyheter? Sjekk vår nye byside