I juni skrev Sunnmørsposten om et nymalt hus i Olsvika som ble tilgrisa av svevestøv. Ålesund kommune nektet å påta seg skyld, og mente støvet kunne komme fra andre bedrifter enn gjenvinningsanlegget i Bingsa.

Les saken her: Nymalt hus tilgrisa av svevestøv

Men så kom Fylkesmannen i Møre og Romsdal på inspeksjon på avfallsanlegget til Bingsa Gjenvinning og Norsk Gjenvinning AS. Det ble avdekket to avvik, og gitt en anmerkning til kommunens eget anlegg, og funnet ett avvik ved Norsk Gjenvinning AS sitt anlegg.

Avvikene omfatter mangler ved avvikshåndtering av naboklager og mangler ved internkontrollen.Begge virksomhetene mangler prosedyrer og kontroll av flygeavfall i nærområdet, og oppsamling i forbindelse med knusing av trevirke.

Mye flygeavfall

Fylkesmannen krever at begge virksomhetene må gjøre en vurdering av hva de anser som akseptabel belastning på omgivelsene fra flygeavfall og støv fra knuseprosessen.

Utenfor anlegget til Norsk Gjenvinning er det vist til store mengder flygeavfall utenfor gjerdet, som er til sjenanse for allmennheten, og som tilhører bedriften.

Vil du lese flere nyheter fra Ålesund? Her finner du den nye Ålesund-sida!

Må snarest rette opp

Begge virksomhetene har fått pålegg om snarest å rette opp avvikene. Når det gjelder Ålesund kommunens eget anlegg, viser fylkesmannen til en egen miljørisikovurdering som utarbeides.

– I nærmeste framtid har virksomheten planlagt å revidere miljørisikovurderingen for belastning fra anlegget på lokal luftkvalitet. I denne analysen må utslipp fra knusing og sikting av trevirke inngå med tilhørende akseptkriterier, påpeker Reidun Sofie Schei ved miljøavdelinga hos fylkesmannen.