Mens Tone Eidsvig byr på hjemmelaga eplekake, serverer Børre Thorsen det ene verbale gullkornet etter det andre. Med et brennende engasjement for Aspøy har duoen og et knippe andre – Trine Naadland fra Fortidsminneforeningen Sunnmøre lokallag inklusive, invitert oss til Eikhagen – Steinvågvegen 2.

Til grunn ligger et sterkt ønske om aktivitet, og ikke minst vern, av det som i ei årrekke og fram til utpå 80-tallet var Eik gartneri.

– Se her, sier Naadland og Eidsvig – og åpner dørene til det som i si tid var blomsterbutikken i gartneriet. De siste dagene har de brukt atskillige timer på å gjøre butikklokalene fine, og nå, med mørke ute og i lyset fra flere titalls ledlys, er det litt som å komme inn i butikken til Skomaker Andersen i NRKs barne-tv-serie. Gjengen har nemlig en plan 10. desember som vi skal komme tilbake til, men først må vi fortelle litt om hagen:

Gartneri – og bad

Steinvågvegen 2 består, i tillegg til bygninga vi står inne i, av ei hovedbygning med tre leiligheter og i tillegg flere mindre bygninger som utedo og redskapsboder. En gang var det også to drivhus på tomta, men disse er borte nå.

Tresmia Foreninga Tresmia er den eneste som i dag har fast tilhold i Eikhagen. Medlemmene samles to ganger i uka. På bildet f.v.; Kjell Skarbø, Kjell Opsahl og Øystein Aasen.

– I romma bak blomsterbutikken her var det et offentlig bad tidlig på 1900-tallet. I tillegg til gytjestamper var der også dusjanlegg, forteller Lars Johan «Lasse» Huse. Med unntak av Naadland bor alle i bydelen, og de sier alle som en at de har Aspøy-hjerter.

Flere Ålesund-nyheter? Sjekk vår byside

Eies av ÅKE

Det er Ålesund kommunale eiendom – ÅKE, som eier Eikhagen. I seinere år har tomta blant anna vært foreslått til omsorgssenter og barnehage, uten at det har blitt noe av.

I dag Slik ser Eik gartneri ut i dag, men hagen kan få renessanse.

– Per i dag har vi ingen konkrete planer, selv om tomta heilt klart har en verdi i seg selv, sier daglig leder Ole Søvik i ÅKE.

Blomsterflor Selv om det ikke er i farger gir dette historiske bildet en smak av hvordan det var på Eik gartneri. Bildet er utlånt av Oddbjørn Eik.

– Aspøy skole har tidligere brukt hagen som skolehage, men i dag er eneste faste aktivitet at foreninga Tresmia leier lokaler i hovedbygninga, legger han til.

Det ønsker altså Aspøy-hjertene å gjøre noe med.

– Husa her er del av den gamle trehusbebyggelsen i byen, og ikke bare det, blomsterbutikken er i tillegg en av få autentiske butikklokaler fra denne tida i sentrum, påpeker Naadland. Absolutt verdt å ta vare på, med andre ord. Fortidsminneforeninga har blant anna gjennomført en større dugnad og fått malt hovedbygninga, og de sto også bak en søknad som har resultert i at ÅKE har fått midler fra Holm-stiftelsen til restaurering av pipa på hovedhuset.

Videoreportasje: Fakkeltog og feiring på Storhaugen

– Nå har vi ingen umiddelbare planer om mer, og ønsker først og fremst at folk på Aspøy skal gå sammen om å bruke stedet, sier Naadland, og får Eidsvig til å ta opp tråden.

– Aspøy er Norges tettest bebygde øy. Da skulle det bare mangle om ikke vi har en bydelshage. Eik bydelshage høres fint ut, sier hun.

– Hva ser dere for dere å drive med der?

– Vi ser for oss hagen som sosial møteplass, sier Børre Thorsen. De konkrete aktivitetene som foreslås kunne fylt en heil artikkel aleine, men én ting må med:

– Da blir det Jul i Eikhagen – kafé med ei lita julemesse med salg av diverse, loddbok, og åpent hus hos Tresmia, som blant anna driver med dreiing og treskjæring, sier Eidsvig.

– Og, poengterer hun:

– Alle inntektene går til prosjekt Eikhagen.