Det dreier seg om eiendommer på Kvennaneset vest, i et område som omfatter to gamle slipper, Ellefsen og Florvaag. Fram til midten av 70-tallet var det aktivitet på slippene, og bruk av begroingshindrende middel med TBT (Tributyltinn) var vanlig på båter. Nå er middelet forbudt, fordi TBT kan forårsake betydelige miljøproblemer.

Påvist

I prøver tatt i 2015 ble det påvist forurensing både i jord og grunnvann ved begge slippene, men tilstanden var verst der Ellefsen-slippen lå. Her ble og påvist høye verdier av tungmetaller som kvikksølv og bly, samt ulike miljøfarlige PAH-forbindelser.

Konsulenten som foretok undersøkelse mente at det ikke lakk miljøgifter av betydning til Steinvågsundet, og anbefalte derfor ikke videre tiltak eller undersøkelser.

Uenig

Men fylkesmannen er uenig.

Fylkesmannen mener de høye verdiene av miljøgifter og nærhet til sjøen tyder på at utlekkingen er vesentlig og at forurensede masser kan bidra til forurensing av Aspevågen.

Derfor har grunneiere nå fått pålegg om å utarbeide en tiltaksplan innen 28. februar 2017.

Fylkesmannen ønsker nye målinger med sikte på å kartlegge utlekking over tid, spredning og en overvåking som fanger inn eventuelle årstidsvariasjoner i forurensningssituasjonen.

Ille-verre-verst

– Er dette det mest forurensa området?

OPPRYDDING Overingeniør Thomas Aurdal hos Fylkes-mannen i Møre og Romsdal, her i et tidligere møte om Borgundfjordprosjektet.

– Det er ikke det aller mest forurensa området. Området på Kvennaneset hvor Liaaen Verft lå, der er det verst, sier Thomas Aurdal hos Fylkesmannen i Møre og Romsdal.

Også der skal det iverksettes oppryddingstiltak.

– Det er veldig viktig å få stoppet utlekking av miljøgifter. Når en skal i gang med større tiltak på sjøbunnen, er miljømyndighetene redde for ny forurensing, sier Aurdal.

I 2002 begynte prosjekt «Ren Borgundfjord» også kalt «Borgundfjordprosjektet». Gjennom prosjektet ble det konstatert at sjøbunnen i Ålesund havn og Aspevågen er svært forurenset.

Det er derfor planlagt et større opprydningstiltak for å få forurensningen i sjøbunnen ned til et akseptabelt nivå, men før iverksetting av tiltak i sjøen, vil miljømyndighetene stoppe tilførsel av miljøgifter fra landområder.

Flere Ålesund-nyheter? Sjekk vår byside

Start i 2018

Miljøtiltak med mudring eller tildekking av sjøbunn er planlagt igangsatt i 2018, ifølge kommuneplanens handlingsdel 2017–2020. Her tas det sikte på at oppryddingstiltakene vil gå over flere år.

Ålesund kommune gjennomfører prosjektet i samarbeid med Miljødirektoratet og Fylkesmannen i Møre og Romsdal.

Kostnader for opprydding i åtte delområder i Aspevågen er estimert å koste fra en kvart milliard kroner til over en halv mrd. kroner (243.508.200 kr ved lavt estimat og 580.622.000 kr ved høyt estimat), ifølge en rapport utarbeidet av Rambøll.

Ålesund er prioritert område i regjeringens handlingsplan for opprydding av forurenset sjøbunn.

– Kan vi ende opp med en gullende rein fjord?

– Nei. Men det blir bedre, konstaterer Aurdal. I ettertid er det aktuelt med overvåking og vurdering av effekten av miljøtiltakene.