Statlig sikring av friområder betyr at det også blir tilgang til statlige midler hvis man vil utvikle og legge til rette for mer bruk.

Nå forslår rådmannen at Ålesund kommune skal søke Miljødirektoratet om at Tyskholmen og Hundsvær i Borgundfjorden og Vikholmen og Lauvøya i Ellingsøyfjorden skal bli statlig sikra.

Flere Ålesund-nyheter? Sjekk vår byside

Friluftsrådet

Sunnmøre friluftsråd er pådrivere for at nye områder blir sikra på denne måten, og rådet har også skissert hvilke tiltak de ser for seg på de fire øyene.

På Vikholmen har friluftsrådet allerede lagt til rette med kai og toalett, men her ønsker de seg også gjestebrygge og rydda og merka stier.

Det er formannskapet som tirsdag skal bestemme om det skal sendes en slik søknad, og rådmannen skriver at saka er et ledd fram til en større sak om status og strategi for hele kommunen når det gjelder sikring av friluftsområder. Det er flere områder som er aktuelle – ikke minst badeplassen på Prinsen.

Nye midler er lagt inn i økonomiplanen når kommunen er ute av Robek, men de må brukes til å ta det store etterslepet på byens grøntområder.

Derfor mener rådmannen at det er en god idé å be staten ta ansvaret for de fire holmene.

Fritt fram i friluft: Gode turalternativer for familien