Den tradisjonsrike fotobutikken i Løvenvoldgata fikk raskt oppsving i handelen da Aksla parkering åpnet for gratis lørdagsparkering fra begynnelsen av november.

Gratis helgebruk av det nye og store fjellanlegget har gitt positive ringvirkninger for handelen og hele bruken av Ålesund sentrum, mener hun.

Øker mer enn på Moa

Nederst i Løvenvoldbakken, hos Vic Thunem, merker man også økt strøm av kunder.

– Vi har hittil i år en prosentvis større økning i omsetningen her i sentrum, enn ved vår butikk på Moa, sier Olav Berg, daglig leder for de to Vic-butikkene. Han tror mye av forklaringen er nye Aksla parkering og «gratislørdagene» der.

Bra for byen Daglig leder Olav Berg ved Vic Thunem mener at Aksla parkering er det beste som har skjedd bysentrum på mange tiår. Butikken fyller 90 år i år, så de kjenner byhistoria godt.

– Parkeringsanlegget er noe av det beste som har skjedd Ålesund sentrum på mange tiår, sier Berg. Han tror gratisparkering før jul har gjort terskelen lavere for å ta anlegget i bruk. Det er ikke helt uvanlig å ha litt «angst» for store, innendørs parkeringsanlegg.

– Det er naturlig for mange, når det er nytt og stort. Men når folk først begynner å bruke det, og ser hvor fint og lett det er å parkere der, så vil bruken øke ytterligere, mener Berg.

Vil du lese flere nyheter fra Ålesund? Her finner du Sunnmørspostens Ålesund-side

Smilet er tilbake

Også hos en av de nærmeste naboene til Aksla parkering, Kjøkkenservice i Kipervikgata, er det store smil å se.

– Det ser bedre ut nå, ja. Vi er bare noen få kroner fra å gå forbi fjoråret, sier Harald Jensen, medeier i butikken.

To glade naboer Harald Jensen og Idar Valkvæ ved Kjøkkenservice er glade for parkeringsanlegget i fjellet. Etter to år med byggearbeid rett utenfor butikken, er nå kundene tilbake for alvor.

– Spesielt lørdagene er gode. Sunnmøringene er skrudd sammen slik; når noe er gratis, så kommer de, sier Jensen.

– Og her er det veldig lett å parkere, uten å få «Moa-bulker», sier han.

Jensen tror det ennå vil ta litt tid, før de henter ut mer av kundepotensialet parkeringsanlegget gir bysentrum.

Også Jensen opplever at folk blir mye mindre «redde» for å kjøre inn i fjellanlegget, når de har først lært seg å bruke det.

Moa-leder glad på byens vegne

Ved Ålesund Storsenter, som med sine tørrskodde forbindelseslinje nyter ekstra godt av parkeringsanlegget, er det også en god økning i handelen.

Senterleder Gratis lørdags- og søndagsparkering i Aksla før jul er blitt en stor suksess for handelen i bysentrum, mener senterleder ved Ålesund Storsenter, Therese Kolvik Habostad.

– Vi ligger nå åtte prosent over fjoråret. Dette er bedre enn forventet, sier senterleder Therese Kolvik Habostad.

Hun synes det er kjempebra for alle parter dersom gratisparkeringen før jul kan hjelpe nye brukere med å ta anlegget i bruk.

– Vi synes det er positivt dersom Aksla parkering og gratisparkering der gir sentrum et løft. Vi teller ikke biler her, men vi har ikke opplevd noen nedgang i antall besøkende hos oss, sier senterleder Anne Mari Rødal Kleppe ved Amfi Moa.