– Flerfoldige tusen fisk lå død etter at de tørrla elva, sier Svein Dalen, formann i Brusdalsvassdragets grunneierlag og viser til en tidligere hendelse. I dag renner mer eller mindre vatn i Myrdalselva, Årsetelva og Vasstrandelva. Men ifølge Dalen, er tørrlegging som resulterer i fiskedød en gjentakende, årlig affære. Tidvis renner det altfor lite vann i elvene i vassdraget.

Erstatningskrav

I et brev til rådmannen konstaterer grunneierlaget at Ålesund kommune selger vann til både Sula og Giske, noe de mener ikke er i henhold til Brusdalsskjønnet fra 1971/72, og at kommunen tapper vannet ned.

– Det er tjuveri av vatn, slik vi ser det, sier Dalen. Han er likevel mest bekymret over hva kommunen vil gjøre med gytebekkene, som han mener ødelegges av for lav vannføring og rør som ligger så høyt i terrenget at fisken ikke klarer å hoppe opp i rørene for å komme seg videre for å gyte.

– Hvert år er det tørrlegging, der vi ser død yngel ligger i elva. Både sjøørret og laks dør, sier Dalen.

Fisken kommer ikke opp

Bjørn Jørgensen er også blant grunneierne som ser en uheldig utvikling i vassdraget.

– Familien kjøpte eiendom her i 1919. Vi ser at nå ødelegges alle sideelver av for lav vannføring helt ned til sjøen. Alt dør ut. Her er dessuten flere rødlistearter og vi ser nedgang i fiskebestanden. Naturlige gytebekker blir ødelagt og det er mindre yngel. Fisken kommer seg rett og slett ikke opp, sier Jørgensen.

Også grunneier Doris Drage er opprørt. I sommer mener hun vannstanden var eksepsjonelt lav.

OPPRØRTE Svein Dalen (venstre) og Bjørn Jørgensen i Brusdalsvassdragets grunneierlag. Også grunneier Doris Drage (til høyre) er opprørt. Her ved Myrdalselva. Foto: Mona Skjong

Gir seg ikke

Ålesund vannverk mener å ha støtte både hos fylkesmannen og NVE i å prioritere vannverksbehov foran andre hensyn i vassdraget. Dette provoserer grunneierne.

– Jeg tror NVE skal få svare for det. Vi gir oss ikke med dette, sier Dalen.

Avtale med Sula og Giske

Bjørn Skulstad er teamleder for vann i Ålesund kommune. – Kortversjonen er: Dere dreper fisken og stjeler vann som selges til andre kommuner. Din kommentar til påstandene?

– Ja, det er en avtale med flere kommuner, men jeg ønsker ikke å legge meg oppi avtalejussen. Men det er et poeng at det allerede i -71 var planlagt å levere vann til Sula, da Sula var en del av Ålesund. Om vi har en avtale eller ikke, så er det vel neppe egnet til å kalles tyveri, mener Skulstad. En framtidig kommunesammenslåing kan og få betydning.

Noterer problemstillingene

Når det gjelder for høyt plasserte rør til at fisken kommer seg videre opp i sideelvene, er dette noe Skulstad vil ta opp internt med de kommunale vegmyndighetene.

– Vi noterer oss problemstillingene som grunneierne tar opp. Og vi ønsker å få til et reguleringsregime som kan aksepteres av alle.

Vil du lese flere nyheter fra Ålesund? Her finner du Sunnmørspostens Ålesund-side