Slik tenker gifteklare Alicia og Mathias om sin store dag – er ett av mange par som skal på bryllupsmesse i Ålesund til helga

Alicia Egeberg titter bort på Mathias Smehus Kringstad. Lørdag 13. mai sier det unge paret – han 27 år og fra Valderøya, hun 28 og fra Bodø, ja til hverandre i Giske kirke.

– Vi har invitert 120 gjester, og bryllupsfesten blir i Øygardshallen. Før vi kommer så langt tenker vi imidlertid å ha en bli kjent-kveld. Denne blir dagen før dagen, men akkurat hvor vi skal ha den, vet vi ikke foreløpig, forteller de.

Høgmesse for bryllupsmesse

Gifteklare Mathias Smehus Kringstad og Alicia Egeberg gifter seg denne våren og er, med sine henholdsvis 27 og 28 år med på å trekke ned gjennomsnittsalderen for førstegangsgifte. Ifølge Statistisk sentralbyrå var denne 34,4 år for menn og 31,8 år for kvinner i 2015. Antall vielser har også gått ned de siste årene.

Kommende helg skal paret etter planen på bryllupsmesse. Da går ikke bare ei, men to messer av stabelen i Ålesund: Mens Color Line Stadion er arena for messa Din Store Dag, lørdag, arrangeres Brud Ålesund på Scandic Parken Hotel, søndag.

– Vi var på messe alt i fjor, men vi skal dit i år også for å få inspirasjon, sier Alicia.

– Du... Vi må ikke nødvendigvis gå på begge messene, sier Mathias halvt spørrende – og vrir seg i stolen. Vi vet fra før av at han er fotballdommer på fritida, og når han fortsetter har det nettopp med fotball å gjøre.

– Favorittlaget, Liverpool, møter Manchester United søndag ettermiddag. Den kampen skulle jeg gjerne sett, sier han.

Har planlagt lenge

Paret forteller at de starta bryllupsplanlegginga for over ett år siden.

– Jeg fridde i oktober 2015. Da hadde vi vært sammen i snart fire år, og jeg tenkte at jeg kunne kjøpe meg litt tid, ler Mathias.

– Men jeg var klar. Det å gifte seg har vært en av de store drømmene mine, og det gikk ikke mange dagene før planlegginga var i full gang, sier Alicia.

– Etter første fase har forberedelsene gått litt i bølger. Nå er vi kommet såpass langt at det ikke er så mye igjen som kan gjøres før det virkelig nærmer seg, legger hun til.

Kjøpte kjolen brukt

– Hva er viktigst for dere når det kommer til den store dagen, spør vi. Og det er da dette med at kjolen ikke har førsteprioritet, blir klart.

– At det blir en bra dag for alle, kommer det kontant fra Mathias. Alicia nikker enig.

Først ut Messa Din store dag med A. Oksnes og Bryllupsmagasinet som arrangør finner sted på Color Line Stadion, lørdag.

– Og så har vi brukt mye tid på maten. Vi ender ut med en kombinasjon av koldtbord og tapas, men det å bestemme seg for hva vi vil ha med og hva som skal velges bort, der har det vært mye fram og tilbake, forteller de. Også valg av lokale trekkes fram blant det viktigste.

– Hva med kjolen. Er ikke den viktig?

– Kjolen? Nei, den kommer et stykke ned på lista, sier Alicia.

– Jeg hadde sett på flere – og funnet en jeg likte spesielt godt i ei forretning i Ålesund. Men så ville jeg så gjerne at mamma skulle være med å se på den, og satte det derfor litt på vent. Det var bare det at samme kjole, akkurat i rett størrelse, dukka opp til salgs brukt på Finn.no. Jeg bare måtte slå til, så nå er den altså fiksa, legger hun til.

Tradisjonelt – og litt ekstra

Om kjole og anna utstyr ikke står øverst på lista til de unge paret, er det definitivt i høgsetet under helgas to messer.

Jubilerer Janne Halkjelsvik og Cabal Modeller arrangerer Brud Ålesund for 15. gang i år, på Scandic Parken Hotel, søndag. Bildet er fra fjorårets messe.

– Vi kommer til å ha mer fokus på karene i år og vil vise ulike muligheter både når det gjelder dress, smoking og livkjoler, sier Arne Inge Oksens i A. Oksnes – arrangør av messa Din Store Dag sammen med bladet Bryllupsmagasinet.

– Vi skal blant anna vise brudekjoler i flere farger enn de tradisjonelle, sier Janne Halkjelsvik hos arrangør av Brud Ålesund – Cabal Modeller. Begge lover de messer bygd på samme lest som tidligere år.