Rapport Frode Mauren i Møretakst AS har laget en oversikt over næringsareal i Ålesund og hva som står ledig.

– I dag er det ikke mer ledig kontorareal enn det må være i et velfungerende marked, sier Mauren.

Han er takstmann i Møretakst AS som er størst mellom Trondheim og Bergen, og som også foretar en rekke eiendomstakster på Nordvestlandet.

Mauren ønsket å se nærmere på påstandene fra flere aktører om at det er unormalt mye ledig næringsareal i Ålesund. Nå har han laget en rapport med oversikt over hvor mye næringsareal som finnes i de ulike bydelene, og hvor mye som står ledig.

Interaktivt boligkart: Dette selges eiendommene for i ditt nabolag

Ingen krise

– Utgangspunktet var å vise at det ikke er noen krise i dette markedet slik vi av og til kan få inntrykk av. Men jeg ønsker også å vise at drift og forvaltning av næringseiendom er en av de største næringene i kommunen, sier Mauren.

Hans tall viser at det er drøyt to millioner kvadratmeter næringsareal i Ålesund.

Han mener det er for lite fokus på å utvikle Breivika, der det etter hans mening bør bygges mer i høyden. Mauren stiller også spørsmål om det er framtidsretta at 95 prosent av all hotellkapasitet ligger i sentrum mens 75 prosent av næringsarealene ligger utenfor. Og slik skal det fortsatt være, ifølge kommuneplanen.

Ulikt marked

Mauren skriver i rapporten at markedet for næringseiendom i Ålesund er svært ulikt både geografisk og bygningsmessig.

– Men det er to klare tyngdepunkt i sentrum og i Moa/Breivika-området, sier Mauren.

Frode Mauren understreker at det er vanskelig å få en helt fullstendig og korrekt oversikt over hvor mye areal som står ledig. Hans beregninger viser at det er 48.000 ledige kvadratmeter næringsareal i det offisielle leiemarkedet i Ålesund. Tallet inkluderer også påbegynte nybygg.

– Dette er en ledighetsgrad på under 2,5 prosent, og skal markedet og prisnivået være akseptabelt, må ledigheten minst være på dette nivået.

Drøyt 23.000 av de ledige kvadratmeterne er kontorlokaler, og av disse ligger 55 prosent i Ålesund sentrum. Ledighetsgraden på kontorer er ca. fem prosent i sentrum, og det bør det være i et sunt marked, slår takstmannen fast.

Vil du lese flere nyheter fra Ålesund? Her finner du Sunnmørspostens Ålesund-side

Få tomme butikker

Det er heller ikke mange butikklokaler som står tomme. I sentrum er butikkledigheten under én prosent.

I Ålesund bygges det mange nye kontor- og næringsbygg, og rapporten viser at svært mye av dette arealet allerede er leid ut. Og mange av leietakerne er ny virksomhet som ikke etterlater seg tomme lokaler andre steder i kommunen.

– Leietakerne ønsker seg moderne og fleksible lokaler. De som skal leie ut lokaler som er 10-15 år gamle vil nok slite mest, sier Frode Mauren.