– Dette handler om tilhørighet og identitet. Men først og fremst om historie.

Marit Gjærde er opprørt over at vegen hun bor i er en av dem som må få nytt navn i den nye Ålesund kommune.

Flere hundre år

Gjerdsvegen i Spjelkavik strekker seg fra Skoghaug Industri til Gjærdes gartneri. Ingen stor og prangende aveny akkurat, men en veg som ifølge lokale kjentfolk har hatt navnet sitt i minst 300 år.

– Den har alltid hett Gjerdsvegen, sier Jan Rødset og Per Bakken som har hatt denne adressen i hele sitt liv i likhet med generasjonene før dem. Begge karene begynner å nærme seg 80, og de er like engasjerte i navnesaken som Marit Gjærde.

– I dette tilfellet kan det ikke være kjøttvekta som teller, slår Rødset fast.

Antallet adresser i gata er nemlig et av kriteriene for navneskifte. Er det gater med likt eller nesten likt navn i de fem kommunene som skal slås sammen, er det den med flest adresser som får beholde navnet.

– Gjerdevegen i Sandøy har 27 adresser. I Gjerdsvegen er det 26. Vi har også funnet ut at Gjerdevegen i Sandøy bare har hatt navnet sitt i vel tre år. Da mener vi at det er nokså åpenbart at en veg med ei flere hundre år lang historie bør få beholde navnet sitt, sier en meget bestemt Marit Gjærde.

Hele oversikten: Her er forslagene til nye gatenavn i nye Ålesund

Korte frister

Hun har forsøkt å argumentere for dette synet både i bydelsutvalg og direkte til kart- og oppmålingsavdelinga i Ålesund.

– Men uten resultat så langt. slår hun fast.

Rødset og Bakken synes også at beboerne i Gjerdsvegen fikk for lita tid til å komme med forslag til nytt vegnavn.

– Men hva med at like gatenavn kan skape problemer for nødetatene?

– Så vidt vi vet dekker 110-sentralen hele fylket, og det må vel være gater med de samme navnene i flere av disse kommunene. Er ikke det et problem?

Det har kommet inn ni forslag til nytt navn på Gjerdsvegen, og hvis navneskiftet er uunngåelig, er de tre enige om at Gamle Gjerdsvegen er et greit alternativ.

– Men aller helst vil vi beholde et navn med lange tradisjoner. Vi som kjenner til historien må ta den kampen, sier Marit Gjærde.

Lovfesta

Kart- og oppmålingssjef Per Anders Aure i Ålesund har ledet prosjektet der gatenavn i nye Ålesund er en del av mandatet.

– Loven slår fast at det ikke er tillatt med like veg- og gatenavn i en kommune, og det er også viktig at navnene ikke er så like at de kan forveksles. Det kan bli skjebnesvangert, slår Aure fast.

AMK og 110-sentralen har blitt involvert i arbeidet med gatenavn, og Aure sier at de understreket hvor viktig det er å unngå misforståelser.

– Nødsentralene forholder seg til kommunenummer, og det er derfor ikke noe problem om gater i ulike kommuner heter det samme.

Aure bekrefter at det skiller én adresse mellom Gjerdevegen i Sandøy og Gjerdsvegen i Ålesund.

– Men når det er bestemt at antallet adresser avgjør, må vi holde oss til det.

– Hva med argumentet om at vegnavnet i Sandøy bare er tre år gammelt?

– Alder på vegen er ikke blant kriteriene for navneskifte. Da kan vi ikke ta hensyn til det, slår Per Anders Aure fast.

– Vi som kjenner historien og er opptatt av identitet, må si ifra. Innflytterne i gata bryr seg nok ikke like mye om navnet som oss, sier en svært engasjert Marit Gjærde. Foto: Marius Simensen