Mandag kunne NAVs hjelpemiddelsentral flytte fra tungvinte og trange lokaler ved Ålesund sjukehus, til splitter nye og romslige lokaler tett ved fylkesveg 60 på Flisneset.

– Her kan vi ta imot brukerne på en helt annen måte, sier Arild Berstad, en av de rundt 60 ansatte.

Ålesund-arkitekt Margarida Pais har tegna det nye bygget. Avdelingsdirektør Hallgeir Holen syns hun har gjort en flott jobb.

– Bygget er tilpassa våre behov, sier Holen.

Bakgrunn: NAV inn i næringsbygg på Flisnes

Uten flaskehalser

At den gamle hjelpemiddelsentralen over tre etasjer ikke engang hadde ledelinjer for svaksynte, er et kapittel for seg selv.

– Før hadde vi bare ett utprøvingsrom for hjelpemiddel. Nå har vi seks slike rom, og kan få løst jobbene raskere og med bedre kvalitet, det er vi sikker på, sier Berstad.

Bort med brakker

Sentralen er én av tre i landet med bildetolkning for hørselshemma og døvblinde. Inntil nå har de holdt til i trange brakker. Nå er kapasiteten utvida.

Ut i friluft

Det som de fleste av oss sikkert tar som en selvfølge, trenger andre hjelp til. Hallgeir Holen viser fram en spesialtilpassa sykkel som skal legge til rette for å komme ut i friluft og være sosial. En formstøpt rullestol er et annet eksempel.

– Friluftsaktiviteter er noe av grunnlaget for å komme seg i jobb og gjennomføre skole. Dette er en viktig del av NAVs målsetting, sier Holen.

Han overrasker med å fortelle at hver tiende person i fylket, faktisk 11 prosent, har ett eller flere hjelpemiddel fra NAV Hjelpemiddelsentral Møre og Romsdal.

Nå skal også kantina få slippe å være kurslokale. Dette skal være med på å styrke NAV Hjelpemiddelsentral Møre og Romsdal som ressurs- og kompetansesenter.

– Før var det først til mølla for å booke rom. Nå har vi faktisk flere møterom, sier Berstad.

Inngang og testbane: Langs bygget kommer det en 100 meter lang testbane for rullestoler. Foto: Nils Harald Ånstad
Tilpasser rullestol: F.v. Jon Åge Juliebø, Per Olav Romestrand og elev Falch Nordby. Foto: Nils Harald Ånstad