Tirsdag morgen ble skoleelever sortert bort og sendt med buss fra Langevåg til Ålesund. Det var ikke plass på hurtigbåten «Fjordbuen».

  • Greit å sortere ut skoleelever? Bruk kommentarfeltet under !

– Brudd på kontrakten, sier en fortørnet ordfører Geir Ove Vegsund i Sula.

Sula-ordføreren er klinkende klar på at Norled skal bruke hurtigbåten «Vøringen» morgen og ettermiddag, når trafikken er størst. Han godtar at ruteselskapet bruker den halvparten så store «Fjordbuen» midt på dagen, når trafikken er minst.

– Vilkåret for drift er ganske klar. Norled skal sette inn hurtigbåt som dekker behovet, sier Vegsund.

Følg smp.no på Facebook

– Ikke i orden

Utsorteringen av skoleelever skjedde før 07.30-avgangen fra Langevåg tirsdag morgen. I stedet for strake vegen med hurtigbåt noen minutter over fjorden, fikk elevene en times busstur til skolen.

Ordfører Vegsund godtar ikke denne sorteringen av passasjerer. Han mener det er et overordnet krav at Norled setter inn en båt som er stor nok til trafikken.

Uansett er det køsystemet som må gjelde på kaien, og ikke bortsortering av enkelte trafikantgrupper.

– Nei, det er ikke i orden å sende elevene med buss. Allerede da jeg kjørte på jobb, var det stor trafikk over Vegsund-brua, med kø som startet i Solevågskrysset. Bussingen førte helt sikkert til at mange elever kom for seint på skolen, og det er på ingen måte i orden.

Ble stående igjen

En av passasjerene som har ringt Sunnmørsposten, tror Norled blir nødt til å sende enda flere med buss de nærmeste dagene, når trafikken tar seg opp.

– Norled prioriterer ikke dette sambandet i det hele tatt. De behandler de reisende svært dårlig. Det er særlig fortvilende for skoleungdom, som kommer for seint på skolen. Vi kan ikke ha det slik at mannskapet skal prioritere passasjerer, og si at «du får være med, men du må ta buss», sier en.

En av mannskapet om bord i «Fjordbuen» bekrefter at passasjerer ble stående igjen på 07.30-avgangen.

Det er første gang på svært lenge at båten i Sula-ruta har vært for liten.

– Vi bruker å ha en større på morgen- og ettermiddagsturene, og det burde vi hatt i dag. Det var svært ubeleilig med skolestarten tirsdag. Det var derfor det ble satt opp buss. Men det er lite vi som mannskap kan gjøre. Vi er bare fotsoldater.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

Fekk tau i propellen

Regionsjef for hurtigbåter i Norled, Bjørn Egil Søndenå, sier det var to grunner til problemene i Langevåg tirsdag morgen. Han lover ekstrabåt på de tidlige turene allerede onsdag morgen.

- Vi hadde ikke nok båter akkurat i dag. Det skyldes at «Tideekspress» i Hareid-sambandet er på et planlagt verkstedsopphold med overhaling av motorene. Samtidig fikk «Tyrving» tau i propellen, noe som førte til en større girskade, opplyser Søndenå.

Meningen var å få «Tyrving» reparert i Romsdal. I stedet måtte båten gå til Oma i Hardanger, og ble ikke klar til skolestart.

- Vi har fra onsdag morgen leid inn en ekstra hurtigbåt på Langevåg-Ålesund. Den skal gå på morgenturene, slik at ingen må bruke buss. Om ettermiddagen regner vi med at trafikken sprer seg så mye at det ikke blir behov for to båter.

Søndenå opplyser at «Tyrving» skal inn på Langevåg-Ålesund så fort den blir klar.

- «Vøringen» er solgt til utlandet, slik planen har vært. «Tyrving» er større og vil forbedre rutetilbudet på Langevåg-Ålesund, sier Søndenå.

  • Greit å sortere ut skoleelever? Bruk kommentarfeltet under !