– Joachim Rønneberg har alltid vært opptatt av å trekke fram de andre som deltok i tungtvannsaksjonen ved Rjukan og Fieldfare-operasjonen, og derfor har jeg valgt ut bilder som viser flere enn ham.

Det forteller krigshistoriker Jan Olav Flatmark. Han står midt i foredragssalen ved Aalesunds Museum der «Krigshistorisk utstilling. Joachim H. Rønneberg» tar form.

– I tre uker bodde Joachim Rønneberg, Birger Strømsheim og Olav Aarsæter i teltet før de flyttet inn i Veltdalshytta. Der bodde de mens de bygde Fieldfarehytta, forteller Flatmark.

På oppdrag fra museet har han laget utstillingen som gjennom 73 bilder, plansjer, kart og tegninger, Rønnebergs private eiendeler som telt, soveposer, pistolhylster, hermetikk og andre gjenstander forteller historien om den kjente ålesunderen. De originale krigseffektene har Rønneberg tidligere gitt til Aalesunds Museum.

Krigsinnsats

– Her gis det informasjon om unge Rønneberg, hans reise til Shetland og England for å slutte seg til Kompani Linge og hans krigsinnsats med særlig vekt på tungtvannsaksjonen ved Rjukan og Fieldfare-operasjonen, og hjemkomsten til Ålesund etter krigen, forteller Flatmark som fra den nye tid blant annet har tatt med foto fra Rønnebergs besøk i Skottland i 2012, og i London i 2013.

Foto av friluftsmannen, hans tilknytning til Turistforeningen og særlig Fieldfarehytta, som i sommer ble kåret til Norges mest historiske turisthytte, har Flatmark også gitt plass.

Lørdag formiddag får prinsesse Astrid Fru Ferner privat omvisning i utstillingen av Joachim Rønneberg selv.

Til ære

– Utstillingen er til ære for Joachim Rønneberg spesielt, og krigshistorien generelt, sier Ole M. Ellefsen. Det er lenge siden museumsstyreren og resten av styret bestemte seg for å lage en utstilling i forbindelse med morgendagens avduking av statuen av krigshelten. Rønneberg har betydd veldig mye for Aalesunds Museum, fortsetter Ellefsen.

– Det er takket være ham at museet på slutten av 1990-tallet kunne åpne sin faste krigshistoriske utstilling. Joachim Rønneberg var døråpner i forhold til Forsvaret og var ildsjel i arbeidet med innsamlingen av informasjon og krigseffekter. Utstillingen er vår honnør til ham.