Når man er minister som steller med fisk, er det nok litt lett å bli bortskjemt.

– Jeg får veldig mye god fisk og sjømat laget av flinke kokker når jeg reiser rundt omkring i landet, innrømmet Elisabeth Aspaker.

Men det spørs om ikke måltidet rundt bålpanna og woken på Tueneset fredag også ble en høydare. Ikke minst fordi kokkene denne gangen var en gjeng entusiastiske og flinke seksåringer fra Fagerlia barnehage. At det ble et kutt eller to i en finger og at ministeren sølte ei halv flaske flytende margarin over seg, får gå på kontoen for hendelige uhell.

Startskudd

Fiskeri og havbruksminister Elisabeth Aspaker var æresgjest da  prosjektet «Sjømat i utekjøkken» ble sjøsatt fredag.

– Dette er en videreføring av «Fiskesprell» som helt siden 2007 har hatt som  mål at fisk og sjømat skal være en daglig del av mattilbudet i barnehagene, sier Anne Helene Skare som er folkehelserådgiver hos Fylkesmannen i Møre og Romsdal.

Fiskeri og havbruksminister Elisabeth Aspaker var æresgjest da prosjektet «Sjømat i utekjøkken» ble sjøsatt fredag. Foto: Alexander Worren

Hun er glad for at Møre og Romsdal hele tiden har vært et foregangsfylke på dette feltet, og nesten alle barnehager i fylket har vært med på kurs.

– Folkehelsekoordinatorene i kommunene står for det praktiske med kursene, og økonomien er heldigvis solid, sier Skare.

«Fiskesprell» er et samarbeid mellom Helse- og omsorgsdepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet og Norges sjømatråd. Helsedirektoratet, fiskesalgslagene og Norsk institutt for ernærings- og sjømatforskning er også med på laget.

Mat ute

«Fiskesprell» har fram til nå stort sett konsentrert seg om den maten som lages inne.

– Men nå skal det lages fisk og sjømat ute, sier Reidun Høines fra Norges Sjømatråd, som sørget for at både ingredienser og kokeredskap var klare før ungene i Fagerlia og ministeren kunne sette i gang.

Etter hvert skal de fleste barnehager i hele landet få tilbud om dette opplegget.

Pionerer

Utegruppa på Fagerlia barnehage har vært med siden starten av «Fiskesprell».  Årets «Barkebiller» fikk derfor æren av å invitere ministeren på sjømat. Etter å ha hilst Elisabeth Aspaker velkommen med sang inne på Klippfiskakademiet, var det klart for kulinariske kunster rundt bålpanna ute. Skarpe kniver og rivjern ble håndtert med den største selvfølgelighet. Spesielt betydningen av skikkelig redskap fikk ministeren nøye innføring i av  Viktoria som skar opp laksefileter i passe biter.  Suppa ble kokt over bålpanna, mens laks, grønnsaker og nudler ble tilberedt i en wok. Også den på bålet.

– Maten skal både smake godt og være enkel å lage for barn. Og hvorfor kan ikke pølser på bål erstattes med fiskekaker, spør Reidun Høines.

Og for den som kan tenke seg å prøve sjøl sammen med ungene i fineværshelga vi har foran oss, har vi oppskriftene jer:

Oppskrifter:

Ekspress fiskesuppe

400 g hysefilet, uten skinn og bein 1 stk potet 1 skive sellerirot 1 stk gulrot 0,25 stk purre 1 ss margarin, flytende 1 ts karri 0,25 ts kajennepepper 0,5 ts gurkemeie 9 dl vann 1 terning fiskebuljong 1 dl matfløte salt

Framgangsmåte

Skjær fisken i terninger på ca. 2 cm.

Vask og rens grønnsakene.

Riv potet, sellerirot og gulrot på den groveste på et rivjern.

Skjær purre i tynne ringer.

Varm margarinen i en kjele, og surr potet, sellerirot, karri, kajennepepper og gurkemeie i noen minutter.

Tilsett vann og buljongterning, la suppen koke opp og koke i 5 minutter.

Rør kraftig i suppen så poteten går i stykker, da blir suppen tykkere.

Tilsett fisk, gulrot og purre, og gi suppen et nytt oppkok.

Ha i matfløte, varm opp og smak til med krydder og litt salt.

Server straks.

Wok med laks og nudler (4 porsj.)

400 g laksefilet, uten skinn og bein 1 pors risnudler 0,5 stk paprika, rød 0,25 stk brokkoli 2 stk gulrot 100 g sukkererter 2 ss olje 0,5 stk lime 2 ss soyasaus, glutenfri 3 ss sweet chilisaus

Framgangsmåte

Skjær laksen i ca. 3 cm store biter.

Kok nudlene som beskrevet på pakken.

Vask og rens paprika, brokkoli, gulrot og sukkererter, og skjær dem i biter.

Varm oljen i en bålwok og stek laksebitene i 1-2 minutter på hver side, til de får en blekrosa farge. Ta laksebitene ut av woken og legg dem til side.

Stek grønnsakene raskt på høy temperatur.

Tilsett kokte nudler, limesaft, soyasaus og sweet chilisaus.

Bland godt og tilsett laksebitene.

Smak til med eventuelt mer soya- og sweet chilisaus.

Server straks.