- Nordmenn treffes ikke så mye ute. Vi treffes i hjemmene til hverandre. Og da legger vi tilsvarende mye penger i dem, sier prosjektleder Kjetil Jacobsen i «Gjør din bolig bedre».  Fredag formiddag åpnet boligmessa i Ålesund – en by som i følge Jacobsen er spesielt attraktiv for det omreisende boligsirkuset.

- Andre steder har det vært litt opp og ned siden vi startet dette konseptet i 1999. Men i Ålesund er det alltid fullt hus, sier han om messa som byr på utstillere, konkurranser og Sinnasnekker-show for de byggetørste.

60 milliarder

Ingen bruker så mye penger på oppussing som nordmenn. I en undersøkelse gjort av Norstat for Finn.no i april sa en av tre at de hadde planer om å pusse opp i sommer. Halvparten fordi de må, og en tredjedel for å øke verdien på boligen.

60 milliarder bruker vi hvert år.

Og nå står det aller helligste for tur, skal vi tro noen av utsendingene på messa.

- Bedre enn å gni det utover

- Fordelene gir seg selv. Det er jo rart at der vi er som skitnest, lar vi være å vaske oss. Jeg pleier å si at det er bedre bedre å vaske enn å gni det utover, sier Hege Brakstad, og peker på at toalett med spyl for lengst er standardutrustning mange andre steder i verden.

For ordens skyld: Her er det snakk om oppoverspyl, ikke nedoverspyl.

Salgsrepresentanten fra Geberit har tatt oppstilling i en av båsene på messa. Sammen med Siv Urke fra Comfort-butikken på Fiskerstranda skal hun overbevise sunnmøringene om at de bør endre noen av sine mest private vaner.

Og fra Fiskerstranda meldes det om at interessen for dass med spylefunksjon allerede er stor:

- Akkurat nå har vi mange kunder som er nysgjerrig på dette. Særlig er det mange godt voksne kunder som ønsker seg bidé, og hvis de oppgraderer badet blir det gjerne toalett med spylefunksjon. Men også til yngre selger vi meget bra, sier Urke.

For å overbevise flere har de på Fiskerstranda utstyrt sitt kundetoalett med disse nyvinningene, og Urke tror vi bare har sett starten på spyle-trenden.

Pysete menn

Det meldes samtidig om at det er visse reservasjoner, særlig blant husstandens menn, mot å fikle for mye med den grunnleggende funksjonaliteten i avtredet.

- Det krever gjerne en fire-fem forsøk før man blir fortrolig med det. Men da er det ingen vei tilbake. Å endre norske toalettvaner er et modningsprosjekt, sier Brakstad, og viser frem sin nyeste modell.

- Denne har også en føner, og et kullfilter som sørger for å fjerne lukten med avsug. Alt er styrt med fjernkontroll.

- Hva om noen tar med fjernkontrollen inn i stua?

- Ja, det kunne jo bli interessant, konstaterer Urke.

Notert er også at det finnes muligheter for innebygd led-lys.

Med denne hendige saken styrer landets mest progressive do-besøkende vanntrykk, føn og diverse tilleggsfunksjoner til sitt toalett. Mange kunder spør også om det snart kommer en app, sier Brakstad.
Prosjektleder Kjetil Jacobsen sier at boligmessa alltid er godt besøkt på Sunnmre. De har i alt 20 stoppesteder landet rundt.