Det sier Inger Minnie Rafteseth, en av rundt 20 brukere i Ålesund av tjenesten Brukerstyrt personlig assistanse (BPA). Mandag var hun tilskuer under et møte i Helse- og velferdskomiteen i Ålesund.

Bakgrunnen er at rådmannen har konkludert med at det ikke er budsjettmessig dekning i kommunen for å kunne gi brukere av BPA støtte til ferie- og fritidsreiser.

– Det dette handler om er betingelser for kommunal BPA. Vi kan ikke se at kommunen har råd til å gi støtte til feriereiser, sa kommunalsjef Liv Stette, som representant for administrasjonen i kommunen.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

Et vanlig liv

Inger Minnie Rafteseth skulle ønske administrasjonen forsto at lovverket allerede er klart på hvordan BPA skal administreres.

– Dette har vi prøvd å forklare dem, igjen og igjen, men de skjønner det ikke, sa hun oppgitt etter møtet.

Rafteseth har vært bosatt i andre kommuner tidligere, men har ikke opplevd at rettigheter knyttet til BPA har blitt satt spørsmål med før hun kom til Ålesund.

– Kommuneadministrasjonen har ikke skjønt loven. De prøver å innskrenke norsk lovverk, sukket hun.

Ikke luksus

Rafteseth ønsker å påpeke at BPA ikke handler om å få støtte til luksuriøse feriereiser, men om å kunne leve et vanlig hverdagsliv uten å være avhengig av hjelp fra venner og familie.

Brukerne av BPA har ikke ubegrenset støtte, men skal, etter loven, selv kunne bestemme hva et visst antall assistenttimer skal brukes til.

– For meg betyr BPA at jeg kan være selvstendig og fri. Fordi jeg har støtte til assistent kan jeg leve livet som jeg vil uten å være avhengig av andre.

Motbør

I møtet, mandag var det flere som delte Rafteseths synspunkter, blant andre Leif Hovde (KrF). Han ga kommunalsjef Stette motbør, og ville ikke ta saken til orientering, slik rådmannen foreslo. Hovde mente at grunnlaget for kommunens praksis av BPA er feil.

– Dette handler ikke om ferieturer, men om den enkeltes mulighet til å styre sin egen fritid, påpekte han.

Hovde understreket at loven rundt BPA sier at brukeren skal bestemme hvordan han eller hun vil benytte en assistent. Brukeren må selv betale for alle aktiviteter og reiser, men har krav på å få støtte til assistentens utgifter. I loven står det også at dette skal gjelde om man drar ut av kommunen. I noen få tilfeller vil kanskje dette bety støtte til ferieturer, men de fleste med BPA velger å benytte timene de har til rådighet på mer hverdagslige gjøremål, mente Hovde. Med adresse til administrasjonen sa han:

– Retten til støtte ER der allerede, den er lovfestet. Derfor kan vi ikke diskutere om kommunen skal gi støtten. Loven sier at det skal vi.

Han foreslo å sende saken til bystyret, før den på ny behandles i Helse- og velferdskomiteen. Dette ble vedtatt av komiteen.

Etisk lavmål

Rafteseth er ikke alene om å reagere på Ålesund kommunes tolkning av loven knyttet til BPA. Norsk Forbund for Utviklingshemmede har, med bakgrunn i rådmannens behandling av saken, skrevet en offisiell uttalelse om saken.

Her skriver forbundet at Ålesund kommune har nådd et etisk lavmål, og at administrasjonen uttrykker svært diskriminerende holdninger. Blant annet står det: «Selv ikke i Stalins Sovjet, var det myndighetene som bestemte hvilke fritidsaktiviteter innbyggerne skulle kunne delta i. Saksdokumentene er gjennomsyret av en formyndersk holdning som forteller at selvbestemmelse og individuell frihet har ulovlig trange kår i Ålesund kommunes omsorgssektor».

Videre står det i uttalelsen at kommunen ikke synes å være kjent med menneskerettighetene: «Det å besøke venner og kjente, det å delta på kulturarrangementer, det å ha en aktiv fritid, er en rett den enkelte har. Myndighetene skal legge til rette for slik aktivitet og ikke motarbeide den enkelte slik som Ålesund kommune forsøker».

Følg smp.no på Facebook