– På møtet 2. oktober vil bystyrets medlemmer få to spørsmål som de skal svare på. For det første om den aktuelle tomta på Moa skal selges, og deretter om den skal selges til Ikea, eller legges ut på det åpne markedet.

Det forklarer Jarle Bjørn Hanken, rådmann i Ålesund.

Og på sidelinja sitter Ikea-ledelsen og venter på ei avklaring.

Tålmodige

Det har de gjort lenge, men Bård Stang-Lund Valasjø, eiendomssjef i Ikea, sier til Sunnmørsposten at de er forholdsvis tålmodige av seg, og at de ikke har ønsket å mase på kommunen om en avgjørelse.

– Vi har vurdert flere tomte-alternativ i regionen og kom til at den på Moa var den beste for oss, selv om utforminga kanskje ikke er helt ideell, legger eiendomssjefen til.

– Dersom dere får nei til å kjøpe tomta på Moa, blir det da Digerneset i stedet?

– Nei, det vet jeg ikke. Men det finnes andre gode tomter. Det vet vi, for vi har kartlagt ganske bra hva som er tilgjengelig, svarer Valasjø – som fortsatt håper og tror på Moa.

Og mens Ikea har ventet på politikerne i Ålesund, har de hele tida hatt pågang fra beilere fra andre kommuner på Nordvestlandet som tilbyr tomter.

Hittil har de avvist alle tilbud.

Bård Stang-Lund Valasjø har tidligere uttalt at Ikea regner med å kunne klippe over snora på den nye butikken på Moa omtrent tre år etter at de har fått hånd om tomta.

Ringsaker

Ålesund er heller ikke det eneste Ikea-ledelsen er opptatt med for tida. I disse dager bygger møbelgiganten sitt nye varehus i Ringsaker, på grensa til Hamar. Bygget er på 30.000 kvadratmeter.

Dette blir Ikeas sjuende varehus i Norge når det åpner neste vår. Her skal over 200 ha sin arbeidsplass, og de forventer over en million besøkende i året.

I tillegg arbeider Ikea med etableringer i Larvik, Vestby og Tromsø.

I Larvik og Vestby er de i gang med reguleringsprosessen, mens tomtespørsmålet heller ikke er avklart i Tromsø.

<strong>Eiendomssjef:</strong> Bård Stang-Lund Valasjø er eiendomssjef i Ikea Norge. Han venter på et svar fra Ålesund kommune.
<strong>Moa:</strong> Her på Moa nord ønsker Ikea å etablere seg. Foto: Staale Wattø