På tirsdagens formannskapsmøte i Ålesund skal politikerne diskutere om det er på tide å gjøre noe med bydelsutvalgene.

Grunnen er at kommunen skal få et nytt, samla reglement for folkevalgte organer. Før administrasjonen går videre med den saken, ønsker de altså å få innspill både om antallet utvalg og hva bydelspolitikerne skal styre med.

Følg smp.no på Facebook

Ulik aktivitet

De sju bydelsutvalgene har i dag ulik aktivitet, og rådmannen mener at det kan ha flere forklaringer. At utvalgene delvis er overlatt til seg selv kan være en årsak.

Dersom utvalgenes synspunkter i varierende grad blir tatt hensyn til, tror rådmannen at dette også kan ha innvirkning på aktiviteten. Utvalgene er heller ikke like når det gjelder antallet innbyggere og geografisk utbredelse. Dette kan igjen påvirke typen saker utvalgene får til behandling.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

Jevnbyrdig

Hvis antallet utvalg reduseres fra sju til fem, kan utvalgene bli litt mer jevnbyrdige både i folketall og geografi.

Utvalgenes funksjon og arbeidsoppgaver bør også være tydeligere enn det som står i dagens reglement, mener rådmannen. Fortsatt bør utvalgene være talerør, initiativtakere og høringsinstans, mens et nytt moment kan være «prioritering av tiltak». Det vil etter rådmannens mening gi større direkte innflytelse.

Bydelsutvalgene skal fortsatt være likestilte med andre folkevalgte organ og må ikke forveksles med en velforening eller andre organisasjoner i bydelene.