ÅLESUND (smp.no): Innsatsleder Erik Steen Mikalsen i politiet er godt fornøgd med måten ammoniakklekkasjen ved meieriet i Ålesund ble håndtert på. Den dramatiske situasjonen ble håndtert helt etter boka, forteller innsatslederen.

På spørsmål om hvorfor lekkasjen oppstod og hvor mye som lekket ut, sier innsatslederen at politiet har en formening om dette, men at de ikke vil gå ut slike opplysninger før dette er nærmere klarlagt.

Politiet opplyste innledningsvis at lekkasjen oppstod i maskinrommet, og det skal ha foregått arbeid på stedet. En En tekniker fra politiet er tirsdag formiddag på stedet sammen med Arbeidstilsynet, for å finne ut årsaken.

Heldige med vind og temperatur

Både vindretning og temperatur var på lag med nødetatene da lekkasjen først oppstod. Det var svak vind som blåste utover fjorden, vekk fra bebyggelsen. Operasjonsleder John Kåre Flo ved Sunnmøre politidistrikt er glad for at det ikke blåste innover mot sentrumsbebyggelsen.

– Det er helt klart at det hadde blitt en langt større utfordring å håndtere, sier Flo til smp.no.

Men også temperaturen spiller en avgjørende rolle. Jo varmere temperatur, jo større evakeringssone. Slike forhold er naturlig nok diskusjonstema når det lages planverk for hvordan slike situasjoner skal håndteres.

– Evakueringssone for ammoniakk ved 20 plussgrader er 900 meter, mens den ved minus 20 grader bare er 250 meter, påpeker operasjonslederen.

Om lekkasjen hadde oppstått en varm sommerdag, ville politiet med andre ord måttet vurdert å evakuere strekninga fra Nørvasund til Aspøya.

– Beskjeden mengde

Industrivernleder ved Tine Meieriet Ålesund, Karsten Hansen, forteller at det var en beskjeden mengde ammoniakk som lekket ut.

– Vi øver på kritiske situasjoner en gang i måneden. Det hadde vi igjen for denne gangen, sier han.

Hansen opplyser også at ammonikken som lekket ut, blir brukt til kjøling.

Ni personer ble eksponert for ammoniakk. To fikk det politiet betegner som søl over seg, mens syv fikk ammoniakk inn gjennom luftveiene. Alle ble kjørt til sjukehus for behandling.

Før de ble kjørt til sjukehus, ble de grovrenset på stedet. Og så renset en gang til da de ankom sjukehuset.

Ingen alvorlig skadd

Innsatsleder Erik Steen Mikalsen sier at ingen av de ni ble alvorlig skadd.

Han opplyser at politiet fikk melding om lekkasjen klokka 08.05. Det gikk 25 minutter før lekkasjen var stoppet. Både ansatte ved meieriet og omkringliggende bedrifter ble evakuert, og trafikken på innfartsvegen ble stanset.

– Hvor mange fra politi, brannvesen og helse har deltatt?

– Det har jeg ikke oversikt over. Men det dreier seg nok om flere titalls personer, sier Mikalsen som skryter av innsatsen som ble gjort og hvor godt samkjørt polliti, brannvesen og helse er når det oppstår slike kritiske situasjoner.

Luftet ut

Sperringene ble opphevet og innfartsvegen ble åpnet for trafikk igjen klokka 09.30.

Da opplyste også innsatsleder Mikalsen at lokalene til Tine Meieriet Ålesund var luftet ut og at produksjonen igjen kunne starte.

Ifølge industrivernleder ved Tine Meieriet Ålesund, Karsten Hansen, var det en beskjeden mengde ammoniakk som lekket ut. Foto: June R. Johansen
Ni personer ble brakt til sjukehus etter å ha blitt eksponert for ammonniakken. Ingen av disse hadde behov for intensivbehandling, opplyser Helse Møre og Romsdal.
Meieriet i Ålesund ligger på sørsida av sentrum og politiet har opplyst at vindretninga var gunstig da lekkasjen oppstod.