Tre ganger i året legger rådmannen fram budsjettkontroller for politikerne. I kontrollen for 2. tertial er det også prognoser for hvordan regnskapstallene vil se ut ved årets slutt. Og det er ingen lystelig lesning. Hvis prognosene slår til, vil kommunen har brukt nesten 99 millioner kroner mer enn budsjettert. Samtidig ligger det an til en inntektssvikt på 28 millioner kroner.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

Private barnehager

Helse og sosial

Virksomhetene for hjemmetjenester, sykehjem og helse og sosialtjenester har til sammen brukt vel 25 millioner kroner mer enn budsjettert. Sykehjemmene bruker mer, men melder samtidig at det fremdeles er behov for flere tilsatte. Grunnen er mange brukere med stort pleiebehov og en økning i antallet ressurskrevende brukere.

Hjemmetjenestene har også brukt mer penger enn de har fått bevilget, og for denne tjenesten er det også ressurskrevende tjenester som er hovedårsaken.

Merutgiftene til helse- og sosiale tjenester er på 9,7 millioner kroner, og 5,1 millioner av demme summen står virksomhet barn og unge i ytre bydel for.

Det skyldes først og fremst at barnevernet plasserer flere barn utenfor hjemmet.

Gjennom hele året har virksomhetene forsøkt å effektivisere driften, uten at det har ført til reduserte utgifter. Rådmannen vil nå ha innkjøps- og tilsettingsstopp. Han tror ikke dette vil gi store resultater på kort sikt, men som han litt lakonisk skriver til formannskapet: «Alle monner drar».

Følg smp.no på Facebook