Det er forventet at kommuner tar større del av ansvaret i arbeidet mot radikalisering i Norge. Derfor har statsminister Erna Solberg bedt 23 kommuner ta grep.

Ålesund er en av disse.

Målet er å skape en plattform for dialog og kunnskapsutveksling, står det i brevet fra Erna Solberg. Ifølge Aftenposten er kommunelisten satt sammen ut fra innspill fra mange aktører, inkludert PST, etter hvor det har vært utfordringer tidligere og etter kontakt med kommuner som selv har ønsket hjelp.

Derfor er Ålesund med

Statssekretær Laila Bokhari forteller at det var naturlig å ta med Ålesund på listen.

- Grunnen til at vi gjør dette er at vi må gå sammen i kampen mot radikaliseringen. Det er viktig at vi gjør et landsomfattende tiltak, og da var det naturlig å ta med Ålesund på listen. Ålesund er tross alt en stor og viktig by i Møre og Romsdal og vi prøver å dekke de aller fleste fylkene, har Bokhari sagt til smp.no.

Tirsdag ettermiddag holder statsminister Erna Solberg et innlegg om felles løft mot ekstremisme og radikalisering på Konfliktrådets seminar i Ålesund for straff og ungdomsoppfølging, opplyser rådgiver Anne Nordskog ved Statsministerens kontor.

Tømmerdal: - Flott

- Det er flott at statsministeren engasjerer seg. I formiddag har jeg også snakket med KS, og alle ordførererne er blitt enige om å invitere PST, justisministeren, statsministeren og politimyndighetene til en større nasjonal konferanse i januar, sier ordfører Bjørn Tømmerdal (H) i Ålesund mandag.

Ifølge Tømmerdal er ikke radikalisering et nytt fenomen, og ordføreren mener at det er aktuelt å diskutere temaet når man ser at norske ungdommer har reist til andre land for å krige.

Bekymringsfulle meninger

- Noen kommer tilbake med bekymringsfulle meninger og dermed er det aktualisert, mener Tømmerdal.

Han sier at Ålesund har vært klar over problemstillinga i lengre tid, og for noen få år siden hadde Ålesund, Sula og Giske møter med PST.

- Radikalisering kjenner ingen kommunegrenser og det er derfor naturlig å dra med nabokommunene igjen. Regionen ble ikke mer utpekt av PST enn andre regioner, men i kjølvannet av 22. juli så også vi at det er viktig å ta dette på alvor, sier Tømmerdal, som mener at man må finne konstruktive måter og nærme seg ungdom og skoler på.

Om noen få dager regner han med å få avklart datoen for den planlagte nasjonale konferansen.

Seminar om straff og oppfølging

På Konfliktrådets seminar blir fokuset også ungdomsstraff og ungdomsoppfølging.

Ungdomsstraffen er en ny straffe-art som ble vedtatt desember 2011 av et enstemmig Storting, men som trådde i kraft 1. juli 2014. Dette er et alternativ til ubetinget fengsel og strengere samfunsstraff.

Det er ungdom som har begått alvorlig eller gjentatt kriminalitet i alderen mellom 15 og 18 år som er målgruppen.

Ungdomsoppfølging er en mildere reaksjon enn ungdomsstraff.

Statsministeren starter dagen sin i Kristiansund hvor det blir orientert om det nye nødnettet i Norge. Her skal det snakkes særlig om Nordmøre og Romsdal. Deretter går turen til Molde hvor Solberg besøker Brukerstyrt senter.

Når Solberg kommer til Ålesund på ettermiddagen, blir det altså fokus på kriminalitetsforebyggende tiltak.

Ordfører Bjørn Tømmerdal (H) i Ålesund. Foto: Staale Wattø