I løpet av 11 år har Norsk Kulturminnefond delt ut 425 millioner kroner til bevaringsprosjekter. Ålesund har ikke forsynt seg grovt, og direktør Simen Bjørgen etterlyser nå flere søknader.

– Kun 1,4 millioner kroner av potten er delt ut til private eiere i Ålesund i løpet av denne perioden. Det er ikke mye, sier Simen Bjørgen.

Flere ville kvalifisert

Bjørgen tror det er langt flere bevaringstiltak i privat regi som kvalifiserer til å motta støtte i Ålesund. Torsdag var han i møte med Ålesund kommune, nettopp for å få mer fokus på mulighetene som ligger i fondet. Hoveddelen av potten går til verneverdige bygninger. Ti prosent går til andre kulturminner, som hageanlegg og vandringsstier.

– Fem prosent går til bevaring av fartøy og kystkultur, noe som burde være aktuelt for Ålesunds del. Det samme gjelder sjøbuer.

Pågangsmot

Et godt eksempel på den type bevaring Norsk Kulturminnefond verdsetter, er sjøbua som Edel Rakvåg har kjøpt og satt i stand i Moloveien. Trankokeriet Antikk var ett av fire hus deltakerne besøkte under Fortidsminneforeningens bygningsvernvandring torsdag ettermiddag.

Med tanke på hvor dårlig forfatning sjøbua var i da Rakvåg tok over, er det ikke alle som har pågangsmot til å gå i gang. Men har en redda gamle trehus før, så klarer en vel saktens ei vasstrukken sjøbu fra 1895 også.

Bevare

– Da jeg så at sjøbua var til salgs, tenkte jeg «yes» og slo til, forteller Rakvåg med et smil.

Da hun tok bort gipsen som bua var kledd med innvendig, pipla vannet ut av veggene.

Hun har blant anna fjerna 18 tonn treverk, gjennomtrekt av tran. Hun har ligget på kne, og slipt gulv. Gitt tapt for det hun mener er et vel byråkratisk regelverk. Men hun har aldri tenkt tanken på å gi opp. Kjærligheten til sjøbua i Moloveien er sterkere.

Over to etasjer har hun utnytta hver en krok til antikviteter. Hun har også innredd ei leilighet til seg sjøl i bua.

– Under orkanen Dagmar var det ganske tøft her, sier Rakvåg. Hun måtte sysselsette middagsgjestene for å barrikadere vindu og tette igjen der vatnet pressa seg inn. Men bua holdt stand.

<strong>Vandring:</strong> Historiker Aud Farstad t.h. sitter i styret lokalt for Fortidsminneforeninga, og ledet gruppa si på vandring i den delen av byen som ble spart under bybrannen i 1904. Foto: Randi Longva