Det sier Øyvind Vebenstad som har tatt på seg oppdraget å skaffe frivillige til mange av oppgavene som skal løses når de høye seilskipene er her i juli neste år.

Praktisk hjelp

De frivillige skal for eksempel fortelle hvor man kan dusje, hva man bør få med seg og se når man er i Ålesund eller følge folk som trenger akutt tannbehandling.

Når man møter utlendinger er innsikt i fremmede språk en fordel, men viktigst er positiv innstilling og hjelpsomhet.

Totalt trengs rundt 300 personer som stiller opp og er med i det store fellesskapet som dette blir. Folk skal få tildelt sine egne skip å ta seg av. Her kommer både store seilskip og mindre skuter.

Trenger stolte ålesundere

– Det bør være avklart en stund på forhånd hvem som blir med på dette slik at vi sammen kan bli litt kjent med hverandre før skutene runder Slinningen, sier Øyvind Vebenstad og prosjektansvarlig Albert E. Gjørtz for The Tall Ships Races Ålesund 2015.

"Vær med på å skape nordvestlandets største gratis familiefest neste år. Vi kan love deg utfordringer og gleder, samhold og vennskap. Ta utfordringen. og vi lover deg en opplevelse for livet", skriver de i brevet som oppfordrer til å melde seg som frivillig.

De trenger folk som er stolte av Ålesund og som ønsker å vise fram de beste sidene av hjemstedet. Alle kan være med, ung eller gammel, mann eller kvinne.

Smil på lur

Det viktigste er at man har lyst til dette, har et smil på lur og ønsker å fremstå som ambassadør for byen og et ansikt utad.

De trenger folk med all mulig kunnskap. Det kan være elektrikere, rørleggere, snekkere, datafolk, seilmakere, transportører og flere.

– Det som er sikkert er at det alltid dukker opp oppgaver som krever det lille ekstra, og sunnmøringer jo kjent for å være et nevenyttig folkeferd.

De trenger folk som er kontakt mellom skuter, mannskap og leverandører på land. Folk som kan fikse ting eller holde vakt og være vertskap på dekksselskap for gjester og medvirkende.

Etter det vi hører blir betalingen mye moro sammen med gjestene - og en solid jakke. De som vil bruke noen dager på dette, kan melde seg på via hjemmesiden til Tall Ships Ålesund. De har også opprettet kontor på gateplan i rådhuset der folk kan melde seg.