- Vi har fått tilbakemelding på at jenta er smittet av bakterietypen Escherichia coli O157, sier seksjonssjef hos Mattilsynet i Ålesund, Lennart Floyd Berge, til smp.no.

Sendt prøver

Ifølge Floyd Berge er smittekilden foreløpig ikke kjent. Mattilsynet har gjort flere intervju, men foreløpig har de ikke fått intervjuet foreldrene til jenta (3).

- Vi har sendt prøvene til Veterinærinstituttet i Oslo, slik at de kan jobbe videre med saken, sier seksjonssjefen.

Fortsatt alvorlig for jenta

Tidligere i dag uttalte pressevakt Jørn Fremstad ved St. Olavs Hospital at det fortsatt er alvorlig for jenta i barnehagealder, som er innlagt med E.coli-sjukdom.

Hun ligger på intensivavdelingen, men er stabil, ifølge Fremstad.

Jenta ble overført til Trondheim i forrige uke, etter at hun først ble innlagt i Ålesund.

Giftig type

- Dette er en av de giftige E.coli-bakteriene, som kanskje er vanligst å finne i forbindelse med alvorlige sjukdomstilfeller, sier forsker Camilla Sekse ved Veterinærinstituttet i Oslo.

Ifølge Sekse slår sjukdommen ofte ut i blodig diaré, og en komplikasjon er HUS (hemolytisk uremisk syndrom), eller nyresvikt.

- Hva kan du få dette av?

- Du kan få dette av all mulig mat, men også fra vann. Dyr er friske bærere, og særlig drøvtyggere. En kan se for seg at det ofte er smitte fra dyr, men om det er via mat eller direkte kontakt med dyr, eller annen forurenset mat, er vanskelig å si. Det trenger nødvendigvis ikke å være smitte fra kjøttprodukter, forklarer forskeren.

Vil forsøke å spore kilden

Veterinærinstituttet skal nå spesifikt lete etter bakterien som er årsaken til sjukdommen.

- Vi kommer til å gjøre analyser på laboratorium. Forhåpentligvis kan vi da si hva som er årsaken til sjukdommen. Det er ikke alltid at vi greier å spore tilbake til kilden, men er vi heldige kan vi det, sier Sekse.

Økt risiko

Hun legger til at det er økt risiko for barn under fem år når det gjelder å bli alvorlig sjuk.

- En skulle tro at det ikke er store åpne smittekilder, i og med at ikke andre er smittet. Samtidig kan dette gjøre at det er vanskelig å peile seg inn på riktig spor, slik at vi vil finne riktig kilde, sier forskeren.

Sendt ut brev

Det er sendt ut brev til alle foresatte med barnehagebarn i Sula.

Her informeres det om at det i tillegg til diaré ofte er sterke magesmerter og en generell redusert allmenntilstand i forbindelse med smitte. Utvikling av feber er mer sjelden.