Det lover kirkeverge Svein Rune Johannessen i Ålesund etter at Torhild Larsen  kunne fortelle at det var bekmørkt da hun lillejulaften skulle finne fram til familiegravstedet på Nørve der hele familien ligger begravet.

Gjør som flere enn 20.000 andre - lik smp.no på Facebook

Hver julaften besøker hun gravstedet der mor og far, søster og bror er begravet på feltet som ligger ovenfor krematoriet.

– Det er fast tradisjon og det største med julaften å være nær dem på denne måten, forteller hun.

Bekmørkt

– Det pleier å være mange folk på gravstedet da. Som oftest kommer de i fire-fem tida. Men når klokka er fem på ettermiddagen er det stummende mørkt. Og det var det også lillejulaften da jeg besøkte gravstedet. Det var så mørkt at det var nifts. Jeg snublet over andre graver. Lysstolpene på gangstiene var ikke på. Det var ikke kjekt, sier hun.

Larsen sier mange vil få problemer hvis de ikke har med seg lommelykt når de besøker gravene til sine kjære nå i jula.

Gangstier belyst

Det er også oppfordringen fra kirkevergen.

– Dette er ansvaret til Kirkelig fellesråd. Jeg skal ta en prat med oppsynsmannen og få sjekket lyskildene, sier Johannessen.

– Det skal godt gjøres å lyse opp alt. Vi har åtte gravsteder med mer enn 20.000 gravsteiner. Det er ikke mulig å belyse alle gravsteinene. Men en kan forvente at alle stikkveger er belyst slik at folk kan ta seg fram til de ulike feltene, sier han.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

– Utfordringa er at det på Nørve er anlagt for få lyskilder fra starten av til forskjell fra Hatlehol gravsted. Hvis en skal bevege seg på gravstedet på Nørve er det nok lurt å ha med seg en lommelykt hvis folk besøker gravene i mørke. Og det gjør jo de fleste. Ellers vil vi se nærmere på belysningen på gravstedet. Men det er med dette som med alt anna, det er snakk om kostnader. Vi lever av tilskudd og det er blitt halvannen million kroner mindre fra kommunen de tre siste årene. Det ville være en krevende øvelse om vi skulle imøtekomme krav om mer belysning på gravstedet, sier Svein Rune Johannessen.

Torhild Larsen forteller at det var mørkt og nifst ved gravstedet på Nørve i Ålesund lille julaften. Foto: Privat