Integreringsarbeidet som er gjort i Ålesund, plasserer kommunen helt i landstoppen over andel flyktninger som er i jobb eller utdanning, ett år etter de har gjennomført et introduksjonsprogram.

Hele 89 prosent avdeltakerne på kurset i Ålesund var aktive ett år etter fullendt kurs. Andre kommuner på Nordvestlandet som er i tetsjiktet, er Sunndal (88 %) og Molde (72 %).

Følg smp.no på Facebook

Best i landet blant kommunene som hadde hatt ti eller flere deltakere på programmet, var Sandefjord (92 %).

Andre kommuner i oversikten fra Sunnmøre, er Volda (42 %), Herøy (33 %) og Ulstein (30 %). Samtidig mangler tall fra et betydelig antall kommuner.

Se hele rangeringen her (ekstern lenke)

Grunnleggende norskkunnskaper

For landet som helhet viser tallene at 62 prosent av deltakerne var i jobb eller utdanning ett år etter at de gikk ut av introduksjonsprogrammet, ifølge en rapport som nylig ble offentliggjort av Statistisk Sentralbyrå.

Programmet skal gi flyktninger grunnleggende ferdigheter i norsk, gi grunnleggende innsikt i norsk samfunnsliv, og forberede for deltakelse i yrkeslivet, heter det på nettsidene til Integrerings- og mangfoldsdirektoratet.

Unge og menn - mer aktive

Tallene kommer fram i forbindelse med at SSB har undersøkt hvordan det i ettertid har gått med deltakerne som gjennomførte programmet i 2008 til 2012.

Av gruppen som helhet over hele landet, var 35 prosent i arbeid, 13 prosent var både i arbeid og utdanning mens 14 prosent kun var under utdanning.

Forskjellene mellom kvinner og menn er store - og langt flere menn er jobb eller utdanning (70 prosent) enn blant kvinnene (52 prosent). Det er samtidig de yngste som i størst grad går over i utdanning eller jobb - og i aldersgruppen 20-24 år, gjelder det hele åtte av ti personer.