Sunnmørsposten møter Astrid Eidsvik utenfor huset hvor hun snart kan få sin nye jobb som rådmann i Ålesund. Eidsvik er enstemmig innstilt av et rekrutteringsutvalg ledet av Geir Stenseth (Frp).

Om Eidsvik blir ny rådmann i Ålesund godkjennes endelig i bystyret 5. februar.

Les også: Eidsvik: - SpennendeLes også: Tar i mot Eidsvik med åpne armer

Les også: Innstiller Eidsvik som ny rådmann

Vil snakke etter høring

Eidsvik var tidligere administrerende direktør i Helse Møre og Romdal, men trakk seg overraskende fra stillingen i starten av desember i fjor (se bakgrunn i faktaboks, journ. anm.).

Hun vil fortsatt ikke gå i detalj i sjukehussaken, men ser fram til en høring i Stortinget. Der håper hun på å få forklare seg,- også skal hun si mer til pressen etterpå.

- Hvordan har du hatt det den siste tiden?

- Det har vært en tøff tid. Det må jeg bare innrømme, sier Eidsvik.

Behov for fri

- Hva har vært verst?

- Det blir skrevet veldig mye rart, og jeg er undrende til mye av det som blir skrevet. Mye er oppspinn, noe er sant og det er litt forunderlig å lese dette fra utsiden.

- Jeg har for så vidt bare akseptert at det er slik. Så har jeg prøvd å legge det bort.

- Når begynner du eventuelt i rådmannsjobben i Ålesund, og har du lagt sjukehussaken bak deg?

- Sjukehussaken blir nok ikke ferdig før høringen er over. Når jeg begynner i jobben som rådmann er noe uklart, først og fremst må jeg få jobben. Det blir en avtale med kommunen, men jeg har behov for å ha noe fri framover, sier Eidsvik.

Søkte etter fristen

Søknadsfristen til rådmannsstillingen i Ålesund gikk ut 12. desember. I et møte 15. desember ble det bestemt at de også ville behandle søknader etter fristen. Eidsvik søkte etter fristen.

- Hva tenker du om å bli enstemmig innstilt av utvalget?

- Det setter jeg selvsagt pris på. Det er en tillitserklæring.

- Ser du fram til å begynne i jobben?

- Ja, det gjør jeg. Det er en veldig spennende tid å jobbe i kommuner for øyeblikket. Både med kommunereformen og sammenslåinger, så dette blir veldig spennende.

Ålesund er på Robek-listen over kommuner i Norge som må ha godkjenning for låneopptak. Dermed er det lite handlefrihet til å bruke penger inntil kommunen er i økonomisk balanse på nytt.

- Du har erfaring med kutt i helsesektoren. Hvordan blir det å jobbe med kutt i kommunal sektor?

- Jeg har erfaring med den type prosesser og omstillingsarbeid. Det er dette det handler om i Ålesund kommune også, og jeg ser ikke mørkt på det.

- Er det mulig å komme seg ut av Robek, og hva skal til?

- Det er helt klart mulig. Jeg har ingen fasit nå og må selvsagt først bli tilsatt, og så må jeg bli kjent i organisasjonen. Hvis vi skal greie omstillingen som er nødvendig, må jeg ha med meg de ansatte. Det er helt klart at det er de ansatte i Ålesund som vet hvordan jobben skal gjøres.