— Mange er utålmodige etter å få bedre mobildekning og bredbåndskapasitet, samtidig har det lenge vært kjent at ambisjonene om høy hastighet på bredbånd til alle møter vanskeligheter lokalt, sier Per Aril Meling, informasjonssjef i Telenor.

Etter forespørsmål fra departementet har Telenor utarbeidet en oversikt over de kommunene de mener er hyppigest på å hindre framføring av fiber og mobilutbygging.

— Vårt ønske er å kunne få fram ett likt reglement på fiber- og mobilutbygging for alle kommuner. Svært ulike regler fra kommunen til kommune gjør det svært uforutsigbart og vanskelig når vi skal planlegge bredbåndsutbygging. Vi oppfordrer nå til dialog og diskusjon med samferdselsdepartementet, telekom-bedriftene og kommunene, sier Meling.

Store forskjeller

Det er store forskjeller fra kommune til kommune hvor dypt kablene skal graves ned. Andre kommuner har skyhøye gebyrer.

— Telekom-bransjen har lenge klaget over dette og listen av samferdselsministere som har lovet å gjøre noe med det, begynner å bli lang, sier Meling.

I oversikten for rundt 40 kommuner som Telenor mener gjør seg vanskelig for utbygging raskt og rimelig, finner vi Ålesund kommune.

— I Ålesund er det spesielt to ting som gjør utbyggingen utfordrende, det første er kravet om å være minst to meter fra vann og avløp. Det andre man møter med motstand er mikro-tranching, altså slissing av spor i øvre lag av grunnen til føring av fiberledninger. Dette er en måte å legge ledninger, kobber og kabler rimeligere enn å bryte opp hele asfalten.

— Anerkjenner ikke faktum

Kommunesektorens organisasjon (KS) går på sin side sterkt ut mot Telenor sin «versting»-liste og mener at Telenor gir en nokså ensidig fremstilling av saken. På hjemmesiden sin skriver KS at «Telenor ikke anerkjenner det faktum at kommunene er styrt lokaldemokratisk, der lokale folkevalgte hele tiden må veie fordeler og ulemper mot hverandre.»

— Telenor ønsker på ingen måte å blande oss inn, eller ta bort noe av makten til lokaldemokratiet. Men vi ønsker et sterkt regelverk som sikrer lik framføring av fiber og etablering av basestasjoner for mobilnett i alle kommuner.

Kjenner seg ikke igjen

Ålesund kommune er kjent med brevet fra Telenor til samferdselsministeren, men bare gjennom media.

— Om Telenor ser på kommunen som et hinder for å framlegge bredbånd, er det rart de ikke har tatt direkte kontakt med oss. Disse påstandene kjenner vi oss ikke igjen i, sier rådmann Ronny Frekhaug.

Rådmannen forteller at de har gode samkjøringsmøter med flere aktører slik at man skal kunne planlegge graving i veg sammen og unngå flere oppbrytninger av asfalt.  Men at Telenor ikke alltid vært like flinke til å benytte seg av disse mulighetene.

— Reglene for graving i kommunal vei er lagt etter tidligere erfaringer. Det blir ekstra kostnader for kommunen dersom det ikke er klare regler for dette, blant annet gravedybde og avstand til andre rør og kabler som ligger i veien, fortklarer Frekhaug.

<strong>Strengt regime:</strong> Konstituert rådmann Ronny Frekhaug er overraska over at ikke Telenor har tatt kontakt. ARKIVFOTO: STAALE WATTØ