«Ja, det skal i hvert fall ikke stå på tomter», kom det fra en av deltakerne på befaringa etter at ordfører Knut Støbakk var ferdig med å legge fram alle gode kvaliteter til Giskes alternativ på Gjøsundmyrane. Det var siste stopp etter at  nesten 30 deltakere  i tur og orden hadde vært innom Veibust i Sula, Digerneset i Skodje, Vadset, Vatne og Brattvåg i Haram og Kverve på Ellingsøya. Sunnmøre regionråd hadde invitert til befaringa der både ordførere, rådmenn og kommunale planleggere var med sammen med folk fra fagetatene.

Sunnmøres tur

Regiondirektør Per Sigurd Våge i Kriminalomsorgen region vest ville ikke trekke noen konklusjoner etter befaringen der også representanter for friomsorgen var med. I det nye Sunnmøre sonings- og kompetansesenter er det meningen at begge disse etatene skal etablere seg sammen.

- Det har ikke manglet forslag om å bygge ut fengselet på Hustad slik at vi får flere soningsplasser i Møre og Romsdal der, sier Våge. Men jeg har ikke tillatt en slik utbygging fordi Sunnmøre absolutt har behov for nye soningsplasser. Nå er det Sunnmøres tur.

Våge understreket at i kriminalomsorgen er det viktig både for den dømte og vedkommendes familie at soning kan foregå i det lokalmiljøet de skal tilbake til.

Enighet

Regiondirektøren var også veldig fornøyd med at de fem ordførerene er krystallklare på at her skal det ikke bli noen lokaliseringskamp.

- Begynner man å krangle om tomtevalget, kan det være svært ødeleggende, advarte Per Sigurd Våge.

Ålesundsordfører Bjørn Tømmerdal sa rett ut at det er helt uvesentlig for han hvilken av de ti tomtene som blir valgt.

- Uansett utfall, skal vi bakke opp den som blir valgt og sørge for at Sunnmøre får de fengselsplassene vi trenger, sa Tømmerdal.

Også ordførerne i Haram, Skodje, Giske og Sula signaliserte klart at dette ikke skulle ende med opprivende lokaliseringsdebatter.

Friske samtaler

Per Sigurd Våge røpet også etter turen at han hadde hatt en del «friske» telefonsamtaler med ordføreren i Sykkylven som også har meldt seg på i innspurten. Petter Lyshol hadde til og med fått en invitasjon om å bli med på onsdagens befaring, men hadde takket nei til det. Sentrumsnær fengselstomt er et viktig, og her vil nok Storfjorden sette en stopper for planene til ordføreren i Sykkylven.

Politikk

Når fagfolkene i kriminalomsorgen og friomsorgen har bestemt seg for hvilken tomt som har det som trengs for å bygge en topp moderne og innovativ institusjon, må kampen fortsette i de politiske miljøene. Sunnmøre er ikke nevnt med et ord i kapasitetsmeldinga som ble lagt frem av regjeringa før jul, men både Våge og ordførerne håper at soningssenter på Sunnmøre likevel skal være med når stortingsmeldinga skal behandles til våren.

De aktuelle tomtene er disse:

Veibust i Sula

To tomter på Digerneset i Skodje

Vadset, Vatne og Brattvåg i Haram

Tre tomter på Kverve i Ålesund

Gjøsundmyrane i Giske