Når formannskapet skal  sluttbehandle områdereguleringa for sørsida neste uke, er det resultatet av en fire år lang prosess som startet med at vinnerne av arkitektkonkurransen ble kåret i desember 2011. Se bildeserie over.

- Bystyret ga oss mandat til å lage en reguleringsplan som baserer seg på dette vinnerutkastet, og det har vi gjort, sier plan- og bygningssjef Ole Andreas Søvik. Han legger ikke skjul på at han er glad for at utforminga av sørsidea tar et stort skritt framover hvis bystyret vedtar forslaget i mars.

Ikke mye nytt

I forhold til planforslaget som ble sendt ut på 2. gangs høring i mars i fjor, er det ikke så mye nytt i det endelige forslaget fra planleggerne.

- Vegmyndighetene hadde noen innvendinger når det gjelder trafikksystemene. De har vi tatt hensyn til og justert,  sier Søvik. Dette gjelder blant annet Posthuskrysset og løsninger for gang- og sykkelveger i Keiser Wilhelmsgate.

Planen forutsetter også at Brosundtunnelen i en eller annen form må planlegges og realiseres så raskt som mulig.

Rammene

Ole Søvik sier at planen setter rammene og definerer hva slags innhold Ålesunds sørside skal ha i framtida.

- Illustrasjonene i planutkastet er eksempler på hvordan det kan bli, men alle byggeprosjekter skal selvsagt byggemeldes og behandles på vanlig måte

Skole

Målsettinger

Sørsideplanen har mange målsettinger. En av dem er å sikre en bærekraftig ramme for videre vekst og utvikling i framtida, og styrke bykjernen som tyngdepunkt for handel, næringsliv og turisme. Planleggerne vil gjerne også skape en harmonisk overgang mellom jugendbyen og sørsida der uterom skal sikre kontakten med fjord og hav. Gode og robuste trafikkløsninger er viktig, men ikke slik at de svekker gate- og bymiljøet. Nye sykkel- og gangtraseer skal styrkes. Det samme skal kollektivsystemet, og målet er å bremse trafikkveksten.

I planen legges det til rette for bedre kontakt med sjøen både i det som kalles Kulturhavna og i Rådhushavna. Ny gate og bro over Brosundet i forlengelsen av Keiser Wilhelmsgate er også med, pluss at det kan bli plass til nesten 130.000 kvadratmeter ny bebyggelse. 34.000 kvadratmeter er boliger, 32.000 er forretninger og 20.000-25.000 kvadratmeter ligger klart til ny skole. Det skal også fylles ut nesten 25 mål i sjøen.

Innspill

Det har ikke manglet på innspill, protester og alternative forslag i løpet av planprosessen, og planleggerne er glade for at sørsida skaper engasjement.

- Men vi kan ikke ta hensyn til innspill som ville ha endret hele grunnlaget for planprosessen, sier Ole Søvik. Og det er som sagt vinnerutkastet fra JaJa Arcihtects i København.