– Vi har i alle fall ei jente på skolen som har fått påvist pusteproblemer. De kom etter at hun begynte på Kolvikbakken, forteller Vivi Cecilie Svendsen. Hun er elevrådsleder på Kolvikbakken ungdomsskole, og har sett seg lei av det dårlige inneklimaet på skolen. Selv har hun vært til lege flere ganger på grunn av hodepine etter at hun begynte på ungdomsskolen.

– Jeg kjenner få som ikke sliter med hodepine på skolen, forteller hun.

Verst på mandager

Det har blitt lagt fram en rapport om muggsopp i innelufta på Kolvikbakken ungdomsskole, men kommuneoverlegen kan ikke fastslå betydelig økning i risiko for utvikling av helseplager ved bruk av lokalene.

Han har bedt om en byggteknisk utredning i saka. Skolen har også innført lufterutiner etter råd fra Medi3, som å lufte daglig, ha hyppige pauser og at det ikke skal være for mange personer på et begrenset område på skolen.

– Vi merker ingen forskjell etter at lufterutinene ble innført, sier elevrådslederen.

Hun forteller at lufta er merkbart verre på mandager enn resten av uka.

For varmt eller kaldt

Svendsen forteller at det er frustrerende at det alltid er enten for varmt eller for kaldt i klasserommene, og at dette også går ut over konsentrasjonen til elevene.

– Det er mange som sitter med jakkene på. Varmeovnene funker ikke, og av og til blir vi sendt hjem fordi det er for kaldt på skolen, sier hun.

Framtida

Elevrådslederen kan ikke skjønne hvorfor det skal være så dårlige skolebygg i Norge i dag.

– Kommunen har kanskje ikke penger, men det er utrolig at Norge ikke skal kunne ha råd til å vedlikeholde skoler, sier hun.Hun er klar på at medelevene fortjener et bedre miljø på skolen.

– Elevene på Kolvikbakken er en viktig del av Norge si framtid. Vi fortjener å ha en god plass å gå på skole.

Ingen forskjell

Rektor på Kolvikbakken ungdomsskole, Berit Løseth Hauge, tror ikke at innelufta er annerledes på mandager enn på de øvrige ukedagene.

– Men det er ingen tvil om at skolebygningen har både bygningsmessige og arealmessige utfordringer, i tillegg til inneklimautfordringer, sier hun.

– Vi har innført lufteordninger, og fulgt de rådene vi har fått fra Medi3. Blant anna må alle elever være ute i friminuttene. Men dette vil ikke bli tilstrekkelig bra før skolen blir rehabilitert og utbygd, noe vi fremdeles håper kan skje så fort som mulig.

En henvendelse

Inspektør på skolen, Harald Overvoll, forteller at det kun har vært en henvendelse der noen har lurt på når ventilasjonsanleggene blir skrudd på.

– De blir skrudd på klokka seks, og da skal all lufta være skifta ut før elevene kommer på skolen, sier han.Helsesøster Liv Kari Lyngøy kan bekrefte at det er flere som sliter med hodepine på skolen enn det har vært tidligere, men mener inneluft kan være en av flere årsaker til dette.

<strong>LUFT:</strong> «Vi vil ha luft!!!» er rissa inn på vinduskarmen i klasserommet til elevrådsleder Vivi Cecilie Svendsen. Foto: STAALE WATTØ
<strong>REKTOR:</strong> Berit Løseth Hauge har lenge håpa på full rehabilitering av skolen. Foto: STAALE WATTØ