Etter å ha hørt hvordan andre har ordnet seg med effektive innretninger, valgte styrer ved Skarbøvik sykehjem, Unni Urkedal Koppen å gjøre det samme. Hun kjøpte ei kvern.

– Vi tenkte å spare utgifter på bekkenspylere, og gjorde i god tro innkjøp av ei kvern. Det viste seg i ettertid at virksomhet for vann, avløp og renovasjon (VAR) ikke tillater installering av denne, så her har vi foreløpig stående en ubrukt verdi til om lag 65.000 kroner. I stedet ble bekkenspyleren reparert for vel 20.000 kroner, skriver hun i årsrapporten til sykehjemmet.

Spare

– Uff. Ja. Jeg handlet uten å spørre, og har derfor stående ei kvern til 65.000, sier Koppen til Sunnmørsposten.

Hun hadde vært i kontakt med andre institusjoner som har slik kvernemaskin som er påkoblet avløpsnettet, og tok det som en selvfølge at også Skarbøvik sykehjem kunne installere en. Hvorfor Skarbøvik sykehjem fikk nei til å installere en, ber hun oss spørre VAR om.

Effektiv

En slik kvernemaskin kan blant anna kutte og skylle papp/engangs-bekken, -urinflasker og -vaskefat til en fin masse som går videre til kloakken.

– Det er et generelt forbud i Norge mot at kvernavfall går direkte i avløpsnettet, sier Sigrun Jahren, virksomhetsleder hos VAR.

Kun toalettpapir og det som kommer fra kroppen skal i avløpet. Hun kjenner til at en sjukeheim i Molde på dispensasjon har hatt tillatelse til å koble kvernemaskin til avløpsnettet, men mener det er lite utbredt.

Slam med fiberrester fra pappbeger, vil kunne skape problemer i avløpsnettet og i pumpestasjoner, og nedbrytningsprosessen vil gå for sakte, ifølge Jahren. Også private matavfallskverner er det forbud mot i Ålesund, fordi matrester i avløpet øker rotteplagene.

Løsning?

Hva skjer så med kverna på Skarbøvik sykehjem?

Den får inntil videre stå der den står i påvente og i håp om en løsning, ifølge styreren.